Letno pri nas kri daruje okoli 62.000 krvodajalcev, večina zgolj enkrat, nekatere izjeme pa tudi štirikrat. Foto: Reuters
Letno pri nas kri daruje okoli 62.000 krvodajalcev, večina zgolj enkrat, nekatere izjeme pa tudi štirikrat. Foto: Reuters

"Zaloge krvi so na spodnjih mejah, vendar zaradi dobrega odziva krvodajalcev še vedno obvladljive. Krvodajalke in krvodajalce prosimo, da se odzivajo na vabila Rdečega križa in transfuzijske službe, lahko pa se tudi sami prijavijo na odvzem krvi tako, da nas pokličejo in se dogovorijo glede dneva in ure prihoda. Trenutno potrebujemo krvodajalcev vseh krvnih skupin, razen skupine AB+, ki jih prosimo, da preložijo odvzem krvi," je za MMC pojasnila Irena Razboršek, predstojnica Oddelka za preskrbo s krvjo Zavoda RS za transfuzijsko medicino.

Dnevno trenutno v Sloveniji potrebujemo od 350 do 400 krvodajalcev. Foto: ZTM
Dnevno trenutno v Sloveniji potrebujemo od 350 do 400 krvodajalcev. Foto: ZTM

Po njenih navedbah za potrebe zdravstva v Sloveniji trenutno na dan potrebujemo od 350 do 400 krvodajalcev. Pri srčni operaciji se na primer porabi okoli šest enot krvi, presaditev jeter zahteva od pet do 20 enot krvi, za reševanje hujših ponesrečencev pa se na operacijski mizi zlahka porabi tudi 30 enot krvi, kar pomeni, da je za uspešno operacijo kri moralo darovati 30 krvodajalcev. Za kri medicina umetnega nadomestka (še) ne pozna, zato si lahko pomagamo le ljudje med sabo, navajajo na zavodu za transfuzijo.

"Krvodajalce vabimo, da spremljajo zaloge krvi in se odzivajo glede na potrebe, saj tako pomagajo pri uravnavanju zalog krvi. Pomembno je, da nas pokličejo in se naročijo, že vnaprej se jim zahvaljujemo," je še dodala. Več informacij glede darovanja je na voljo na www.ztm.si.

Trenutno je dovolj le krvne skupine AB+, šest krvnih skupin pa je pod zaželeno
Trenutno je dovolj le krvne skupine AB+, šest krvnih skupin pa je pod zaželeno "minimalno količino". Foto: ZTM/zajem zaslona

Po njenih navedbah je poraba krvi trenutno povečana, saj zdravstveni sistem postopno prehaja spet v normalno delovanje. "Potrebe po krvi so bile tudi med epidemijo le nekoliko znižane, saj so v bolnišnicah skoraj tako kot pred epidemijo potekala zdravljenja hematoloških in onkoloških bolnikov, izvajale so se kardiološke operacije, transplantacije in vsa nujna zdravljenja itd.," je pojasnila in dodala, da so krvodajalke in krvodajalci med epidemijo zagotavljali nemoteno preskrbo s krvjo, za kar se jim "iskreno iz srca" zahvaljujejo.

Če ste ravno preboleli okužbo s covidom-19, lahko kri darujete, če je preteklo najmanj 14 dni od konca izolacije in prebolele bolezni, ste popolnoma zdravi in brez simptomov okužb. V primeru cepljenja z mRNA-cepivom ali s katerim od vektorskih cepiv pa lahko kri darujete že naslednji dan, če ni prišlo do nezaželenih učinkov po cepljenju (bolečin na mestu cepljenja, povišane telesne temperature, slabosti ... itd.).

Letno 97.000 odvzemov krvi

V Sloveniji je v povprečju vsako leto 1180 krvodajalskih akcij, 380 terenskih krvodajalskih akcij, 97.000 odvzemov krvi, iz katerih pripravijo okoli 200.000 komponent krvi. V bazi je okoli 110.000 prijavljenih krvodajalcev, ki se letno osveži z okoli 10 odstotki novih krvodajalcev.

Letno kri daruje približno 62.000 krvodajalcev, od tega jih 60 odstotkov to stori enkrat, 28 odstotkov dvakrat, deset odstotkov trikrat, dva odstotka pa kar štirikrat. Med krvodajalci je 66 odstotkov moških in 34 odstotkov žensk.