WHO je poročilo objavil na mednarodni dan varnega splava. Foto: Reuters
WHO je poročilo objavil na mednarodni dan varnega splava. Foto: Reuters

Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in ameriškega Inštituta Guttmacher, objavljeno na mednarodni dan varnega splava, kaže, da se skoraj polovica vseh splavov po svetu opravi v nevarnih razmerah.

Med letoma 2010 in 2014 je bilo od 55,7 milijona splavov kar polovica opravljenih v razmerah, nevarnih za žensko.

Med nevarnimi splavi je v 17,1 milijona primerov to pomenilo, da so ženske vzele tableto za končanje nosečnosti ali imele izurjenega pomočnika, vendar so uporabile metode, ki ne veljajo za najboljše prakse po današnjih medicinskih standardih, poroča Deutsche Welle. V dodatnih osmih milijonih splavov pa so ženske same sprožile splav z različnimi sredstvi, npr. jemanjem strupenih snovi.

Pomemben tudi pravni položaj žensk
Avtorji raziskave, objavljene v medicinskem zborniku The Lancet, so zapisali, da se 97 odstotkov vseh nevarnih splavov opravi v državah v razvoju. Pomembno vlogo pri tem igra tudi pravni položaj žensk. "Delež nevarnih splavov je precej večji v državah z zelo strogo zakonodajo na področju splava kot v tistih z manj strogo zakonodajo," ugotavlja raziskava.

Na mednarodni dan varnega splava se pričakujejo protesti za varen in zakonit splav povsod po svetu. "Ko ženske in dekleta nimajo dostopa do učinkovite kontracepcije in varnega opravljanja splava, obstajajo resne posledice za njihovo zdravje in za zdravje njihovih družin," pravi Bela Ganatra, nosilka raziskave in strokovna sodelavka Oddelka WHO-ja za reproduktivno zdravje in raziskave.