Debelost najhitreje narašča med otroki in najstniki. Foto: EPA
Debelost najhitreje narašča med otroki in najstniki. Foto: EPA

Zveza je izdala poročilo, v katerem je zapisala, da bodo ob trenutnem dogajanju in življenjskih navadah stroški debelosti leta 2035 znašali več kot štiri bilijone dolarjev. Predsednica zveze Louise Baur je ugotovitve poročila označila kot jasno opozorilo državam, naj takoj ukrepajo ali pa tvegajo posledice v prihodnosti.

V poročilu so še posebej poudarili naraščanje stopnje debelosti med otroki in najstniki, ki naj bi se v primerjavi z letom 2020 podvojila tako med dečki kot deklicami. Baur je dejala, da je ta podatek še posebej skrb vzbujajoč, in dodala, da morajo "vlade in oblikovalci politik po vsem svetu storiti vse, da se izognejo prenašanju zdravstvenih, socialnih in gospodarskih stroškov na mlajšo generacijo". To lahko dosežejo s tem, da se osredotočijo na "sisteme in temeljne dejavnike", ki prispevajo k debelosti.

V poročilu so izpostavili tudi vse večjo razširjenost debelosti v državah z nizkim ali povprečnim življenjskim standardom. Devet od desetih držav z največjim pričakovanim porastom debelosti na svetu namreč leži v Afriki in Aziji.

Naraščanje debelosti bo imelo velik vpliv tudi na svetovno gospodarstvo, opozarja poročilo. Foto: EPA
Naraščanje debelosti bo imelo velik vpliv tudi na svetovno gospodarstvo, opozarja poročilo. Foto: EPA

Razlogi za to so vse več uživanja predelane hrane, vse več sedenja, slab nadzor nad ponudbo in trženjem hrane ter šibke zdravstvene storitve, ki bi lahko pomagale pri uravnavanju telesne teže in zdravstveni vzgoji. Države z nižjimi dohodki so se zato "najmanj sposobne odzvati na debelost in njene posledice".

Ugotovitve tudi kažejo, da bo povečanje stopnje debelosti po vsem svetu imelo velik vpliv na svetovno gospodarstvo, a so strokovnjaki poudarili, da priznavanje gospodarskega vpliva debelosti "nikakor ni odraz krivde ljudi, ki živijo z debelostjo".

Debelost je izraz, ki se uporablja za opis ljudi z velikim presežkom telesne maščobe. V poročilu je za oceno uporabljen indeks telesne mase (ITM).

Podatki, objavljeni v poročilu, bodo v ponedeljek predstavljeni tudi v Združenih narodih.