Po prvem tednu pouka karantena odrejena v več šolah oz. vrtcih. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Po prvem tednu pouka karantena odrejena v več šolah oz. vrtcih. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Skupno število potrjenih okužb je v Sloveniji po četrtkovih 47 primerih naraslo na 3079‬‬.
V sredo je bilo tretji dan zapored opravljeno rekordno število testiranj. Laboratoriji delajo na robu svojih zmogljivosti, na kar je včeraj opozoril tudi vladni govorec Jelko Kacin. Po torkovih 1608 je bilo v sredo opravljenih 1653 testov, včeraj pa kar 1733. Skupno je bilo v Sloveniji opravljenih 165.233 testiranj na novi koronavirus.

V četrtek ni umrl noben bolnik s covidom-19, skupno število ostaja 134. Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 505 aktivnih primerov okužb.

Po podatkih vlade je hospitaliziranih 24 bolnikov s covidom-19. V četrtek so bili štirje ljudje odpuščeni iz bolnišnice, dva bolnika s covidom-19 pa sta bila hospitalizirana na novo. Trije bolniki potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi, kar je eden manj kot dan pred tem.

Po šolah se pojavljajo posamezne okužbe

Gantar: Za zdaj smo lahko zadovoljni

Minister za zdravje Tomaž Gantar je po petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta ocenil, da številke o novih okužbah zadnje dni nekoliko nihajo, deloma so tudi odsev dogajanja v sosednjih državah, ki močno vpliva tudi na stanje pri nas. Poudaril je, da se z nekoliko slabšimi številkami spopadajo v Avstriji in Italiji, zelo slabi so podatki iz Hrvaške.

"Pri nas smo lahko kljub vsemu zadovoljni, ne gre za eksponentno rast, čas podvojevanja števila okuženih je dolg. A situacija je toliko resna, da moramo res spoštovati sprejete ukrepe," je dodal Gantar. "Težko si predstavljam, da bi posegali po podobnih ukrepih kot spomladi, in upam, da tega ne bo. Tudi prepričan sem, da v primeru upoštevanja navodil to niti ne bo potrebno," je še dejal.

Glede šol in vrtcev, kjer so že v prvem tednu pouka karanteno odredili za več razredov na različnih šolah po državi, je Gantar poudaril, da prav izbrani način organizacije dela omogoča zapiranje samo posameznih oddelkov.

Po torkovih 1608 je bilo v sredo opravljenih 1653 testov, včeraj pa kar 1733. Foto: Pixabay
Po torkovih 1608 je bilo v sredo opravljenih 1653 testov, včeraj pa kar 1733. Foto: Pixabay

Razmere v Avstriji in na Madžarskem bo vlada presojala prihodnji teden

"Epidemiološko poizvedovanje še poteka, a tudi današnji podatki enako kot podatki preteklih dni kažejo, da zlasti uspešno omejujemo vnos okužb iz tujine, saj imamo za zdaj potrjene le tri vnose od drugod," je zadnje podatke na novinarski konferenci komentiral vladni govorec Jelko Kacin. Iz Hrvaške je bilo do zdaj vnesenih več kot 200 okužb, trenutno pa se vlada precej ukvarja z Avstrijo, od

koder je bilo v Slovenijo vnesenih 12 okužb.

"O tem, ali bosta Madžarska in Avstrija šli na rumeni seznam in katera bo prva, bo odločala vlada," je dejal Kacin in spomnil, da v ponedeljek na obisk v Ljubljano prihaja avstrijski predsednik vlade Sebastian Kurz. "To je prava priložnost, da se v neposrednem pogovoru oba premierja pogovorita in dogovorita, kaj lahko storimo skupaj, da bi bili pri zamejevanju bolezni učinkovitejši. Vsaka država se mora truditi, a bolj uspešni smo, če delamo z roko v roki," je dejal vladni govorec.

Ljudje nočejo povedati, kje so se okužili

Porast okužb z neznanim virom

Po Kacinovih besedah epidemiologi opažajo vedno več okužb neznanega izvora, kar pomeni, da se ljudje bodisi ne spomnijo, kje so se okužili, bodisi to iz takšnih ali drugačnih razlogov skrivajo. "To še dodatno otežuje že tako naporno delo epidemiologov, katerih glavna naloga je zamejitev širjenja virusa," je opozoril Kacin in okužene pozval k polnemu sodelovanju.

Primerov z neznanim virom okužbe je največ v Ljubljani (102), veliko pa jih je tudi v Savinjskem koncu (58). Druge regije so po številu bistveno nižje.

Maske ponovno obvezne v zaprtih prostorih

Novi koronavirus v šolah in vrtcih

Okužbe z novim koronavirusom se vse bolj širijo tudi po slovenskih vrtcih in šolah in s tem predstavljajo tudi vse večja organizacijska težava. V prvem tednu pouka so okužbe potrdili v več vrtcih, šolah in dveh gimnazijah. Razredi, kjer so potrdili okužbe, praviloma ostajajo doma in pouk nadaljujejo od doma, prostore pa so temeljito razkužili.

Sorodna novica Kacin: "Tisti, ki mask ne bodo nosili, ne bodo mogli v trgovino"

Braslovški župan Tomaž Žohar je zaradi okužbe z novim koronavirusom danes odredil zaprtje vrtca Trnava in tamkajšnje podružnične osnovne šole. Potrdili so namreč štiri primere okužbe, 23 zaposlenim pa so odredili karanteno oz. samoizolacijo. Prostore šole so že ustrezno razkužili, je zapisano na spletnih straneh braslovške občine.

Prav tako so sprejeli vse preventivne ukrepe za zaščito zdravja otrok in zaposlenih. Dodatno so v teh dneh trikrat izvedli popolno dezinfekcijo s posebno napravo za te namene. Sklicali so tudi štab civilne zaščite Občine Braslovče, ki bo spremljal epidemiološko sliko in skupaj s pristojnimi službami izvajal takojšnje ukrepe glede na vsakokratno spreminjanje stanja. O vseh izvedenih ukrepih ter aktualni situaciji bo občina prebivalce sproti obveščala.

Občina občane prosi, da ravnajo odgovorno, spoštujejo vse sprejete ukrepe in navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in štaba civilne zaščite, posebej pa starše prosi, da otrokom dodatno razložijo pomembnost spoštovanja ukrepov in navodil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Ravnatelj slivniške osnovne šole je dejanje starša, ki je otroka v šolo pospremil med čakanjem na rezultat testiranja, označil kot
Ravnatelj slivniške osnovne šole je dejanje starša, ki je otroka v šolo pospremil med čakanjem na rezultat testiranja, označil kot "absolutno nerazumno". Foto: BoBo

Na prvi šolski dan učenca v šolo pospremil okužen starš

Na OŠ Franca Lešnika – Vuka v Slivnici je na prvi šolski dan otroka v šolo pospremil starš, ki je čakal na rezultat testiranja, popoldne istega dne pa je izvedel, da je pozitiven na novi koronavirus, je poročal Večer. Ravnatelj šole je dejanje starša označil kot "absolutno nerazumno". V nasprotju s priporočili NIJZ-ja so o dogodku obvestili vse starše. Epidemiolog se je po navedbah ravnatelja Franca Gosaka za Večer bal, da bodo povzročili paniko in naslednji dan ne bo nikogar v šolo. Kljub temu razen otroka okuženega drugi učenci šolo še naprej obiskujejo.

Podoben primer so imeli po poročanju Večera tudi na Spodnji Polskavi, kjer je v Osnovno šolo Antona Ingoliča na prvi šolski dan v razred prišel otrok, katerega starš je prav tako čakal rezultat testiranja in bil pozneje pozitiven, je še poročal časopis.

Karantena na sevniški in ljubljanski osnovni šoli

Okužbo so potrdili tudi pri enem izmed učencev na OŠ Sava Kladnika Sevnica, so zapisali na spletnih straneh šole. Šola je bila o okužbi obveščena v četrtek. Učenci in razredničarka razreda s potrjeno okužbo so bili napoteni v 14-dnevno karanteno, pouk pa bo zanje potekal na daljavo. Na šoli so izvedli tudi dodatno dezinfekcijo prostorov. V karanteni je tudi en oddelek petega razreda osnovne šole Danile Kumar iz Ljubljane, je poročal Radio Slovenija.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Novi koronavirus v vrtcih

Okužbo z novim koronavirusom so v sredo potrdili tudi pri strokovni delavki v vrtcu Zarja Celje, v enoti Ringa raja, piše na spletni strani vrtca. V karanteni je pet strokovnih sodelavk vrtca in 12 otrok, ki so bili z njo v stiku. Vsem bo odrejena karantena. V četrtek so razkužili prostore, v katerih se je okužena gibala, danes bodo razkužili celoten vrtec. Starše so pozvali, naj dosledno upoštevajo ukrepe vrtca, ko otroka pripeljejo in odpeljejo, ter bodo pozorni na zdravstveno stanje otroka ter ga v primeru bolezenskih znakov obdržijo doma in se posvetujejo s pediatrom. "Prav tako v vrtec ne prihajajte starši, ki imate morebitne znake obolenja," so zapisali.

V Vrtcu Rače, kjer je bil na novi koronavirus pozitiven eden od zaposlenih v kuhinji, ki ni imel stikov z otroki, sta zdaj poleg prve skupine petih zaposlenih, ki jim je bila odrejena karantena, po poročanju Večera v karanteni dodatno tudi vzgojiteljica in pomočnica ravnatelja. "Staršev o okužbi posebej nismo obveščali, ker so nam tako svetovali epidemiologi, da ne bi povzročili panike," so v četrtek povedali v raški osnovni šoli, pod katero sodi tudi tamkajšnji vrtec.

Okužbi tudi na dveh gimnazijah

Prvi pozitivni primer so v sredo potrdili tudi na III. gimnaziji Maribor. Po tistem, ko je bil na novi koronavirus pozitiven dijak, ki je bil v šoli prvi šolski dan, je v karanteni celoten razred. Pouk bodo za ta razred organizirali od doma.

Prav tako je po potrjeni okužbi v karanteni en oddelek Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju. Kot so povedali na gimnaziji, so okužbo na novi koronavirus potrdili pri enem od dijakov, zato je njegov oddelek po navodilih NIJZ-ja skupaj z razredničarko in nadomestno razredničarko, ki sta bili v razredu 1. in 2. septembra, v karanteni. Pouk bo zanje prihodnja dva tedna potekal na daljavo.

Ali so starši vrtčevskih otrok, ki jim je bila odrejena karantena, upravičeni do odsotnosti z dela?
Če delavec ne more opravljati dela skladno s pogodbo o zaposlitvi zaradi varstva otroka, ker ta ne sme obiskovati vrtca, se takšna nezmožnost opravljanja dela oz. odsotnost z dela enega od staršev lahko presoja v okviru instituta višje sile. Delavcu, ki zaradi višje sile ne more opravljati dela, pripada nadomestilo plače v znesku polovice plačila, do katerega bi bil sicer upravičen, če bi delal, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače, odgovarja ministrstvo za delo.

Kacin: "Ni razlogov za paniko, ampak za opozorila"

"Povsod tam, kjer so se dobro pripravili, zapora oziroma karantena enega razreda ne sme biti problem. Kjer pa je ogrožena celotna šola, je to sporočilo, da nekaj v pripravah ni bilo dovolj dobro storjeno," je ob koncu prvega šolskega tedna povedal vladni govorec Jelko Kacin. Zatrdil je, da ni nobenih znakov za alarm. "Pri nas je šol ogromno, razredov še bistveno več, to je nekaj, s čimer moramo živeti. Ni razlogov za paniko, je pa na mestu opozorilo, naj bodo šolski kolektivi in starši zelo pozorni na zdravje učencev in dijakov," je dejal Kacin.

"Prvič – v šolo gre lahko samo zdrav otrok. Če otrok zboli, naj starši v vsakem primeru najprej kontaktirajo otrokovega zdravnika. Ta se bo, ko bo ugotovil, za kaj gre, posvetoval tudi z epidemiologom," je vladni govorec nagovoril starše učencev. "Ko imamo virus enkrat že v razredu, bo o tem, ali se bo posamezen otrok šel testirat ali ne, presodil epidemiolog. Trenutna praksa je, da se najprej da celoten mehurček – celoten razred, skupina – najprej v izolacijo, v karanteno," je dejal Kacin in poudaril, da se za vsak posamezen primer rešitve išče v trikotniku starši – vodstvo šole – epidemiolog.

Vladni govorec je dejal, da si vsi želijo, da bi celotno šolsko leto potekalo v šoli. "Če bo teh problemov preveč, se bodo morali za to pristojni odločiti, kako dolgo in pod kakšnimi pogoji so potrebni dodatni ukrepi," je dejal Kacin in starše okuženih otrok pozval, naj tudi sami ostanejo doma.

Šolski razredi z okužbo ostajajo doma

Pediatri opozarjajo: Vseh vrtčevskih otrok ne bomo mogli testirati

Pediatri medtem opozarjajo – otrok z znaki, ki bi lahko bili tudi covid-19, bo jeseni in pozimi še bistveno več. "Kar naenkrat bomo imeli ogromno otrok, ki jih bo treba testirati. Bojimo se, da naš sistem tega ne bo zmogel," je za TV Slovenija dejal pediater Denis Baš.

Nekateri otroci so že v zadnjih mesecih večkrat testirani na novi koronavirus. Baš tako pojasnjuje: "Kolegi poročajo že o nekem odporu določenih staršev, da ne bodo šli več na bris, sam pri takih starših nekoliko več časa porabim, da jim razložim, zakaj je to dobro." Pediatri bodo zato predlagali prevetritev smernic za testiranje najmlajših otrok, "ker verjetno vseh vrtčevskih otrok ne bomo mogli testirati, na primer vsakega, ki bo samo posmrkal", še pravi Baš.

Odločitev o tem bodo sprejeli skupaj z infektologi, epidemiologi in ministrstvom za zdravje prihodnji teden.

Trenutno velja več kot 9000 karantenskih odločb

Ministrstvo za zdravje je do četrtka skupno izdalo 62.650 karantenskih odločb, trenutno jih je aktivnih še okoli 9060. Nadzor nad spoštovanjem teh odločb opravlja zdravstveni inšpektorat. Po zakonu o nalezljivih boleznih kršilca kaznujejo z globo v znesku od 400 do 4000 evrov.

V Ljubljani 100 aktivnih okužb

V četrtek so okužbe z novim koronavirusom odkrili v 29 občinah, največ, 10, znova v Ljubljani, kjer je 100 aktivnih okužb. Po tri primere so potrdili v Šentjurju in Sevnici, po dva pa v Šmarju pri Jelšah, Mariboru, Kranju, Velikih Laščah in Žužemberku. Prvo okužbo sploh so odkrili v občini Vransko ‒ občin z najmanj eno odkrito okužbo je tako 188.

Deset ljudi, pri katerih so v četrtek potrdili okužbo, je starih od 25 do 34 let, devet pa jih je iz starostne skupine od 35 do 44 let. 13 okužb so epidemiologi našteli pri mlajših od 24 let, od tega tri pri otrocih, mlajših od 5 let. Šest okužb je bilo potrjenih v starostni kategoriji od 45 do 54 let, pet pri ljudeh, starih od 55 do 64 let, tri okužbe pa v starostni skupini od 65 do 74 let. V četrtek je bila ena okužba potrjena tudi v starostni kategoriji od 75 do 84 let.