Indijska vlada sicer dodaja, da povišano število okužb v Indiji ni povezano z novimi različicami virusa. Foto: Reuters
Indijska vlada sicer dodaja, da povišano število okužb v Indiji ni povezano z novimi različicami virusa. Foto: Reuters

"Gre za dve mutaciji, ki se združita v istem virusu," je po poročanju BBC-ja dejal virolog Šahid Džamil.

V Indiji so v sredo potrdili 47.262 primerov okužbe in 275 mrtvih, kar je največji dnevni prirast letos.

Indijski konzorcij za genomiko SARS-CoV-2 (INSACOG), ki ga sestavlja deset nacionalnih laboratorijev, ki sodijo pod okrilje indijskega ministrstva za zdravje, je izvedel raziskavo o genomskem zaporedju vzorcev.

Po pregledu nekaj manj kot 11.000 vzorcev so v 18 indijskih zveznih državah potrdili novo dvojno mutacijo virusa in 771 drugih različic virusa, med njimi 736 različic britanskega virusa, 34 južnoafriškega in eno različico brazilskega virusa.

Mutirani različici E484Q in L452R

Vlada je sporočila, da analiza vzorcev, vzetih v zvezni državi Maharaštra, kaže na "povečanje deleža vzorcev z mutacijami E484Q in L452R" v primerjavi z decembrom lani.

Genski zapis virusa je kot priročnik z navodili. Mutacije virusov so pogoste, a jih večina ne povzroča večjih sprememb pri njihovem prenosu in vzroku za resne okužbe. Toda nekatere mutacije, kot sta bili tisti v Južni Afriki in Združenem kraljestvu, pa so hitreje prenosljive in celo usodnejše.

"V Indiji se morda razvija ločena različica z mutacijama L452R in E484Q," opozarja virolog Šahid Džamil in dodaja, da "zaradi dvojne mutacije na ključnem delu koničastega proteina virusa lahko virus uide imunskemu sistemu, zaradi česar je ta bolj nalezljiv". Koničasti protein virusa (beljakovinska konica virusa) je del virusa, s pomočjo katerega prodre v človeške celice.