Kot je v izjavi za medije ob robu seje državnega zbora dejal minister za zdravje Tomaž Gantar, ga je na neki način presenetila nedeljska odločitev vlade za sproščanje nekaterih protikoronskih ukrepov. "Sledil sem stališču strokovne skupine, ki se je spremenilo praktično v enem dnevu. Do zdaj sem podpiral njihova stališča in tudi tokrat sicer sem, ob tem da imam sam številne pomisleke glede sproščanja, ki se zaključi 23. decembra," je dejal.

Sorodna novica Hojs: Če vas v sosednji občini zasačijo brez mobilne aplikacije #OstaniZdrav, sledi kazen!

Gantar upa, da bodo ljudje v tem obdobju spoštovali vse ukrepe, saj nekih posebnih dodatnih rezerv v zdravstvenem sistemu ni. "Še vedno se da nekaj narediti, najti kakšno posteljo, je pa res, da zdravstvo v tem trenutku ne more sprejemati večjega števila dodatnih bolnikov," je opozoril. Opomnil je, da so ozko grlo predvsem intenzivne postelje in pomanjkanje ustrezno usposobljenega kadra.

Gantar napoveduje prevetritev skupine

Spomnil je na stališče Evropske komisije in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, da bi morali veljati strogi ukrepi, glede na to, da se januarja, lahko tudi februarja, pričakuje močan val. O ukrepih in s kakšnimi navodili bodo nagovorili državljane, bo vlada razpravljala in odločala na seji v četrtek.

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija pa naj bi strokovna skupina v sproščanje ukrepov privolila pod enim pogojem, in sicer, da se od 24. decembra do 4. januarja uveljavi popolno zaprtje javnega življenja in vseh dejavnosti.

Omenja pa se še drug scenarij, kjer naj bi bilo v ospredju razmišljanje Nacionalnega inštituta za javno zdravje – v skladu s tem bi se z odločitvijo še nekoliko počakalo, o sproščanju oz. zaostrovanju ukrepov pa bi znova odločali v nedeljo, 20. decembra.

Odprtje trgovin v regijah z manj okuženimi

"Na mestu je, da se svetovalna skupina prevetri"

Kot je poudaril, je bil že zdaj za strožje omejitve oz. za zaprtje nenujnih gospodarskih dejavnosti. Priznava, da so težave zaradi dolgotrajnega zapiranja veliko dejavnosti, a je hkrati "absolutno za to, da se omejitve uvedejo, glede na to da je zdravstveni sistem na mejah svojih zmogljivosti".

Zato je bil močno presenečen, da si je svetovalna skupina očitno premislila. Vodja skupine Bojana Beović je namreč še prejšnji teden opozarjala, da se epidemiološke razmere v državi niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Naklonjena je bila tudi Gantarjevi pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti.

"Podobne težave smo imeli pri hitrih testih, kjer se je mnenje, tudi na strani stroke, prehitro spreminjalo. Na mestu je, da se ekipa prevetri in postavi v ospredje del, ki je trenutno pomembnejši, se pravi sama epidemija," je bil kritičen.

Po ministrovih besedah je zato na mestu razmislek, kako naprej s sodelovanjem s strokovno skupino. Spomnil je, da je preoblikovanje skupine napovedal že preteklih dneh, ko je iz nje izstopil vodilni epidemiolog Nacionalnega inštituta za javno zdravja (NIJZ) Mario Fafangel.

Prav njemu pa naj bi zdravstveni minister želel dati vodilno vlogo v preoblikovani svetovalni skupini. Gantar pa naj bi si v skupini želel največ tri člane, je poročala Televizija Slovenija.

Na vprašanje, kdaj naj bi se preoblikovanje zgodilo, je Gantar dejal, da se s strokovnjaki pogovarja v teh dneh. Kot pravi, ni preprosto dobiti ljudi, ki so se pripravljeni izpostaviti v tem položaju. Na vprašanje, ali razmišlja o odstopu, pa je odvrnil: "Dokler me vidite tukaj, sem tu. Ko bom o tem razmišljal, vam bom to pravočasno povedal."

Minister Gantar naj bi želel epidemiologu Mariu Fafanglu dati vodilno vlogo v prevetreni strokovni svetovalni skupini. Foto: BoBo
Minister Gantar naj bi želel epidemiologu Mariu Fafanglu dati vodilno vlogo v prevetreni strokovni svetovalni skupini. Foto: BoBo

Od srede omilitev pravil glede nošenja mask na prostem

Od srede je v vseh statističnih regijah zaščitna maska na odprtih javnih krajih in prostorih obvezna le, če ni mogoče vzdrževati najmanj dvometrske medosebne razdalje, je odločila vlada na dopisni seji. Odlok bo veljal sedem dni. Uporaba maske pa ostaja obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oz. prostorih.

"Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra, in v osebnih vozilih. Nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva," so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Zaprt javni kraj oz. prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten, ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

Maska je od srede obvezna le, če ni mogoče vzdrževati najmanj dvometrske medosebne razdalje. Foto: BoBo
Maska je od srede obvezna le, če ni mogoče vzdrževati najmanj dvometrske medosebne razdalje. Foto: BoBo

Za koga nošnja mask ni obvezna?

Uporaba zaščitne maske ni obvezna za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti, učence v osnovni šoli in dijake v srednji šoli, izključno ko so v matičnem oddelku, vzgojitelje predšolskih otrok, vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike in učitelje do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci, višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, in osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre. Za te izjeme se glede uporabe zaščitnih mask uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti ustrezno medosebno razdaljo, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado.

Uporaba zaščitne maske ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik. Ob vstopu v zaprt javni prostor je še obvezno tudi razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oz. izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru pri vhodu v tak prostor.

V torek vrata znova odpirajo tudi cvetličarne. Foto: Reuters
V torek vrata znova odpirajo tudi cvetličarne. Foto: Reuters
Od srede med drugim odprti frizerski in kozmetični saloni

Odpirajo se frizerski, kozmetični saloni, pedikura ...

Kot že omenjeno, bo s torkom po vsej državi znova vzpostavljen javni potniški promet. Skupni prevoz na delo je bil namreč pogost vzrok okužbe, zato je vlada do 23. decembra sprostila potniški promet, vključno z železniškim in žičnicami. Seveda ob strogih higienskih ukrepih, tudi razporeditev sedežev bo zelo omejena, kapaciteta bo polovična. Vozni park pa bo nekoliko okrnjen, ker so tudi potrebe po prevozu ob zaprtih šolah manjše.

S krožnimi kabinskimi žičnicami, vlečnicami, sedežnicami, vzpenjačami in nihalkami bo dovoljen prevoz za največ eno osebo ali člane istega gospodinjstva.

Po vsej državi se bodo do 23. decembra odprli tudi frizerski, kozmetični saloni, pedikure, cvetličarne, avtopralnice. S tem naj bi preprečili predvsem delo na črno in omogočili, da se dejavnosti izvajajo na nadzorovan in varen način.

Dovoljuje se tudi izvajanje higienske nege, razen dejavnosti salonov za nego telesa, pirsinga, tetoviranja in podobnih postopkov. Tudi masaže in solariji so prepovedani. Dovoljeno pa je tudi opravljanje vseh finančnih storitev, je na novinarski konferenci povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dodal je, da bo ob zagonu nekaterih gospodarskih dejavnosti tudi ostrejši inšpekcijski nadzor.

Delodajalska združenja delodajalce, zaposlene in druge prebivalce pozivajo k odgovornemu ravnanju in doslednemu spoštovanju protikoronskih ukrepov. Kot so poudarili, jim je vlada prisluhnila in delno sprostila delovanje gospodarstva, zdaj pa si je treba s skupnimi močmi prizadevati za čim boljše epidemiološke razmere.

V štirih statističnih regijah, kjer se virus širi počasneje, bo mogoče še dodatno sproščanje ukrepov: v Obalno-kraški, Goriški, Osrednjeslovenski, Gorenjski. Tam bodo lahko odprli prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutev, ter prodajo oblačil in obutve v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo izdelkov na kmetiji. Pri tem poudarjajo, da pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno.

Odprte so lahko tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo športno opremo, ter prodajalne z motornimi vozili.

V teh regijah, ki imajo trenutno najboljšo epidemiološko sliko, se odpravlja tudi prepoved gibanja med občinami. Gibanje je omejeno na posamezno regijo, a le za uporabnike aplikacije #Ostanizdrav, kar sproža kar nekaj polemik.

Režim bo veljal skoraj do božiča, kako bo za praznike in novo leto, pa se še ne ve. Foto: Reuters
Režim bo veljal skoraj do božiča, kako bo za praznike in novo leto, pa se še ne ve. Foto: Reuters

Vlada predvideva, da se bodo razmere povsod po Evropi zaostrile in da bo morala cela Evropa nekatere ukrepe zaostriti. Ker pa smo že zelo dolgo brez nekaterih uslug, brez nekaterih možnosti, je vlada preprosto ocenila, da je v tem trenutku pravzaprav priložnost, ki jo je treba realno oceniti. Zato se je odločila, da poskuša v teh razmerah najti neke kompromise, ki bi nam omogočali, da vsaj del potreb, ki jih v dosedanjem času ni bilo mogoče zadostiti, omogoči.

Jelko Kacin

Zveza društev upokojencev ostro proti omejevanju gibanja ob neuporabi aplikacije

Ostro nasprotovanje tej odločitvi pa so medtem izrazili v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS), saj po njihovih ocenah več kot 80 odstotkov slovenskih upokojencev, starih nad 70 let, ne uporablja (saj ne zna uporabljati) "pametnih" telefonov, več kot petina pa ne premore niti navadnih.

Ta ukrep je diskriminatoren do več kot 600.000 slovenskih upokojencev, zato v ZDUS-u zahtevajo, da vlada nemudoma omili v nedeljo sprejeti ukrep in omogoči vsem starejšim državljanom prost režim za prestop občinskih meja v pokrajinah, za katere je sama z ukrepom dovolila prosto gibanje, in v katerih okuženost ne predstavlja večjega tveganja.

Sorodna novica Hojs: Če vas v sosednji občini zasačijo brez mobilne aplikacije #OstaniZdrav, sledi kazen!

Zdaj krajši oddih, nato zaostrovanje?

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je pojasnil, kaj je med drugim vlado vodilo pri sprejemanju aktualnih odločitev. Ljudje so bili že dolgo brez nekaterih uslug, nekaterih možnosti. Vlada je "preprosto ocenila", da je v tem trenutku priložnost in našla "neke kompromise", ki so omogočili, da se vsaj del potreb, ki jim doslej ni bilo mogoče zadostiti, zdaj omogoči. Vlada pa predvideva, da se bodo razmere povsod po Evropi zaostrile in da bo morala celotna Evropa kmalu ukrepe zaostrovati.

Iz tega je mogoče sklepati, da je vlada odprla krajše časovno okno za nekatere storitve in dejavnosti, ki pa se utegne kmalu spet zapreti.

Vrata šol zaprta najmanj do konca leta

Zaradi zahtevne epidemiološke slike v celotni državi je odločitev, da bo zaradi varovanja zdravja tako učencev kot zaposlenih v šolah, vrtcih in univerzah izobraževanje potekalo na daljavo do konca letošnjega leta, je ob robu seje DZ-ja povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Izobraževanje na daljavo na splošno poteka dobro in brez večjih težav, ta trenutek pa je to v danih okoliščinah najboljši način za zagotavljanje pravice do izobraževanja, je še ocenila Kustečeva.

Kot je zagotovila, bo ob izboljšanju epidemiološke slike prednostna naloga odpiranje vrat šol, in sicer najprej za učence prve triade osnovne šole, nato pa za otroke s posebnimi potrebami.

Takoj ko bodo strokovnjaki dali zeleno luč, da se v osnovne šole vrnejo tudi otroci s posebnimi potrebami, bodo na vladi to storili, je še napovedala ministrica za izobraževanje. "Te strokovne ocene ta trenutek nimamo," je dodala Kustečeva, o čemer so po njenih besedah seznanili tudi ustavno sodišče.

Po oceni šolske ministrice s šolanjem na daljavo večjih težav ni, na drugi strani predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan meni, da
Po oceni šolske ministrice s šolanjem na daljavo večjih težav ni, na drugi strani predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan meni, da "zanesljivo poteka bolje, kot je potekalo v prvem valu". Foto: EPA

Pečan: Odločitev o podaljšanju šolanja na daljavo pričakovana

Odločitev o podaljšanju ukrepa izobraževanja na daljavo do konca leta je bila pričakovana, pa je ocenil predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Kot je pojasnil svoje osebno stališče, je z njo pogojno razmeroma zadovoljen, saj so že pred tem dobili informacijo o merilih, po katerih bomo prešli v določeno fazo epidemije in kaj bo posamezna "barva" pomenila v zvezi z omilitvijo ukrepov.

Predsednika združenja ravnateljev pri omilitvi določenih ukrepov, ki bodo stopili v veljavo v torek, pa begajo odstopanja, ki šolnike po njegovem potiskajo v negotovost. "Če gre zgolj za trenutno možnost vplivanja posameznih lobijev, je to milo rečeno nenavadno, jaz pa sem pri tem prepričan, da je slabo za državljane," je opozoril.

Čeprav podpira prizadevanja obrtno-gospodarske zbornice, Pečana skrbi, ali bo barvna shema sproščanja ukrepov v resnici delovala tako, kot je bilo napovedano. Če bo prihajalo do odstopanj po priporočilu oz. lobiranju kogarkoli, je po njegovem pod vprašajem tudi smiselnost razglasitve rdeče, oranžne in drugih faz epidemije.

Pasti pouka na daljavo

Pri šolanju na daljavo še vedno določene težave

Glede izobraževanja na daljavo, za katero je ministrica Kustečeva danes ocenila, da na splošno poteka dobro in brez večjih težav, je predsednik združenja ravnateljev mnenja, da "zanesljivo poteka bolje, kot je potekalo v prvem valu". Še vedno so sicer prisotne določene težave, zlasti na infrastrukturnem področju, kot sta dostop do interneta in pokritost signala v bolj odmaknjenih regijah, so pa zato tako učenci kot tudi šole in starši bistveno bolje pripravljeni na to obliko izobraževanja.

Po drugi strani pa za razliko od prvega vala epidemije, ko je bila zaprta skoraj cela država, starši težje pomagajo svojim otrokom doma, saj je precej več ljudi v službah. Poleg tega je Pečan jasen, da je pouk na daljavo "samo nadomestek za resnični pouk v razredu in ga ne more v celoti zamenjati".

Šolarji brez računalnikov

Pobuda za oceno ustavnosti po mnenju vlade neutemeljena

Vlada je medtem v nedeljo na dopisni seji sprejela mnenje, da sta pobuda za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih in sklepa o začasni obliki izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela kot tudi predlog za zadržanje izvrševanja obeh aktov neutemeljena.

Kot izhaja iz mnenja vlade, gre pri ukrepu prepovedi zbiranja ljudi v šolah za nujen ukrep, potreben zaradi zaščite javnega zdravja. Začasna prepoved zbiranja v vzgojno-izobraževalnih zavodih je bila, glede na presojo stroke, nujen in učinkovit ukrep proti širjenju nalezljive bolezni. Zaradi učinkovite in hitre vzpostavitve izobraževanja na daljavo pa po mnenju vlade ta ukrep ni prekomerno posegel v pravico otrok do izobraževanja.

Odločitev za prepoved zbiranja ljudi v vzgojno-izobraževalnih zavodih je bila pogojena z izrazitim slabšanjem epidemiološke slike. Ob tehtanju med pravico za javno zdravje in pravico do izobraževanja v šolskih prostorih pa niti ni mogoče prezreti, da so v šolah tudi zaposleni, da tja prihajajo starši ter da učenci in dijaki uporabljajo javni prevoz, kar so vse okoliščine, ki izrazito negativno vplivajo na širjenje nalezljive bolezni. Vlada je zato prepričana, da je odlok bil in še vedno je sorazmeren in nujno potreben ukrep za zajezitev epidemije.

Ustavno sodišče je 3. decembra za neveljavne označilo sklepe vlade, s katerimi je ta podaljševala ukrepe za zajezitev epidemije v vzgoji in izobraževanju, sprejete v obliki odloka, in tudi sklep ministrice za izobraževanje o izobraževanju na daljavo. Ocenilo je, da gre pri sklepih za predpise, ki morajo biti objavljeni v uradnem listu, sicer niso veljavni. Posledično je prenehala tudi veljavnost samega odloka o začasni prepovedi zbiranja v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Vlada je posledično sprejela nove odloke, ki so podaljšali prepoved zbiranja v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Sproščanje ukrepov in odzivi
Kako komentirajo sproščanje ukrepov v Mariboru?