URI Soča. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
URI Soča. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides zatrjuje, da za nastalo situacijo ni kriv on, temveč vlada, ki da zavestno ne želi rešiti administrativnih težav 20 invalidov, ki jim je v času stavke poteklo vozniško dovoljenje. "Namesto tega se je raje odločila, da bo zaposlene na URI-ju Soča, ki dan in noč še vedno skrbno oskrbujejo paciente, prikazala kot zlobneže in na njih prevalila odgovornost za svoje početje," je sindikat zapisal v sporočilu za javnost.

Fides navaja, da vlado na to opozarja že od konca decembra, ko stavke sploh še ni bilo, a se vlada ne odziva.

Sorodna novica Ministrica za zdravje: Popoldanskega dela zdravnikov trenutno nikakor ne nameravamo prepovedati

Sindikat Fides in stavkovni odbor na URI-ju Soča sta se zato odločila, da zdravniki na URI-ju Soča omilijo stavkovne dejavnosti tako, da bodo lahko zdravniški pregled za potrebe vozniškega dovoljenja opravili vsi, tudi tisti med starostjo 18 in 65 let.

"To odločitev smo sprejeli, čeprav zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo nista ugotovila nobenih nepravilnosti. Vlada naj tega ne razume kot korak nazaj, ampak korak naprej. Kajti zdaj nas ne bodo imeli več česa obtoževati in bo postalo jasno, da ves čas nam in javnosti podajajo prazne fraze, brez iskrenega namena rešitve slovenskega javnega zdravstva," sporočajo iz sindikata.

Fides je pozval vlado, naj preneha z osebnimi napadi na zdravnike "prek njenih različnih kanalov". Stavkajoči zdravniki namreč vsak teden oddelajo 40 ur in vsaj osem nadur, kar je poln delovnik in evropsko predpisana norma za zdravnike.

Vlado so v sporočilu za javnost pozvali k spoštljivi komunikaciji in primernemu pristopu k pogajanjem.

Zdravstveni inšpektorat je v petek v URI-ju Soča preverjal spoštovanje določil s področja zdravniške službe in pacientovih pravic med zdravniško stavko. Inšpektorat za delo pa je preverjal spoštovanje določil zakona o stavki in delovnopravne zakonodaje. V nobenem pregledu niso zaznali neskladnosti ali kršitev.

Omilitev stavke na URI Soča

Golob izrazil zadovoljstvo

Ob ponovnem začetku izvajanja pregledov za vozniška dovoljenja za invalide je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel povedala, da je ministrstvo za zdravje pospešeno iskalo rešitev za izvajanje zdravniških pregledov za obnovo vozniških dovoljenj invalidov: "Na ministrstvu smo v zadnjih dneh opravili več pogovorov z različnimi deležniki, da bi našli rešitev za nastalo situacijo. V stiku smo bili tudi z Uri Soča, saj smo želeli, da čim prej nadaljujejo z opravljanjem pregledov."

Predsednik vlade Robert Golob je izrazil zadovoljstvo, da je sindikat FIDES končno spoznal, da lahko vlada nekatere aktivnosti izpelje brez njih in se je odločil, da bo sodeloval pri iskanju rešitev za težave najšibkejših. Ministrstvo za zdravje se je sicer v zadnjih dneh po njegovih besedah "izjemno aktivno" vključilo v reševanje te problematike. "Našli smo zunanjega izvajalca, ki je bil pripravljen sprejeti izvajanje teh pregledov, v kolikor osebje URI Soča tega ne bi želelo narediti," je pojasnil Golob.

Tudi predstavniki Nacionalnega sveta invalidskih organizacij so veseli odločitve URI Soča in pričakujejo, da bo hitro skrajšana dolga čakalna vrsta, ki je nastala zaradi stavke.

URI Soča: Obravnave v dveh tednih

Sorodna novica URI Soča: Inšpektorata nista zaznala kršitev med stavko

Od prihodnjega ponedeljka bodo na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča tako delovale tri ambulante za voznike s posebnimi potrebami, ob obstoječih dveh še ena dodatna. "Načrtujemo, da bi bili vsi pacienti, ki v preteklih tednih niso prišli do pregleda, obravnavani v dveh tednih. Naročanje pacientov, ki jih je približno 20, se bo začelo še ta teden," je inštitut URI Soča zapisal v sporočilu za javnost.

Kljub dejstvu, da delo v URI-ju Soča ves čas stavke poteka v skladu z veljavno zakonodajo in da s tem povezani inšpekcijski pregledi niso zaznali neskladnosti ali kršitev, so se za to odločili, ker svojim pacientom ne želijo povzročati dodatnih težav na področju, ki za marsikoga pomeni pomemben način samostojnosti in dejavnega življenja, so dodali na inštitutu.

Na URI-ju Soča namreč opravljajo obvezne zdravniške preglede, ki jih mora za podaljšanje oziroma izdajo vozniškega dovoljenja opraviti vsaka oseba s statusom invalida, ki uporablja prilagojeno vozilo. Med stavko pa so v tej ambulanti obravnavali le paciente, ki so stari do 18 in nad 65 let.