Barsos bi moral ministrstvu za zdravje napako javiti v 48 urah. Foto: BoBo
Barsos bi moral ministrstvu za zdravje napako javiti v 48 urah. Foto: BoBo

Po hudi napaki, ki se je zgodila v Medicinskem centru Barsos v Ljubljani, so z ministrstva za zdravje sporočili, da so "zelo prizadeti". Konec novembra so na Onkološkem inštitutu operirali bolnika z diagnozo raka in mu odstranili želodec. Čez nekaj tednov pa so ugotovili, da so operirali napačnega človeka in mu odstranili zdrav želodec. Izkazalo se je, da so v Medicinskem centru Barsos, kjer so opravili diagnostiko, zamenjali vzorca tkiv pacientov, v oči pa bode, da je bilo ministrstvo o napaki obveščeno bistveno prepozno.

Kot je poročal novinar TV Slovenija Luka Svetina, bo ministrstvo odredilo strokovni nadzor, ki bo skušal ugotoviti, kaj je šlo narobe. Niso pa določili roka za končanje postopka. Z bolnikoma sicer stika niso vzpostavili, saj zaradi varovanja osebnih podatkov niti ne vedo, kdo sta. Opozarjajo pa, da bi moral medicinski center Barsos ministrstvo za zdravje o grozljivem dogodku obvestiti v 48 urah, a so ga šele po 15 dneh, potem ko so potrdili napako. Barsos mora zdaj, v skladu s protokolom, v 45 dneh izvesti temeljito analizo vzrokov nesrečnega dogodka in pripraviti načrt ukrepanja. Čeprav ima dogodek za posledico hude stiske ljudi, ki so s tem povezani, pa je državni sekretar na ministrstvu Marjan Pintar poudaril, da je, kljub napakam, naš zdravstveni sistem kakovosten.

Državni sekretar na ministrstvu je novinarju Luki Svetina še pojasnil: "Postopek poteka tako, da morajo izvajalci narediti svoj interni nadzor, ko se to naredi, sledijo postopki. Vsi, ki so utrpeli škodo, bodo upravičeni tudi do odškodnine."

V Sloveniji že rekordne odškodnine za zdravniške napake

Slovenija je doslej že dosodila rekordne odškodnine za zdravniške napake. Zlasti v zadnjih nekaj letih ugotavljamo napake in afere, ki so privedle do težkih posledic za bolnike in celo smrtnih primerov. Postojnska porodnišnica je maja leta 2017 izplačala najvišjo odškodnino do zdaj, 850 tisoč evrov, družini iz Nove Gorice zaradi zapleta pri porodu, ki je otroku pustil trajne posledice. Približno takšne višine je tudi zahtevek za odškodnino družine Peterka, ko so dečku s srčnim spodbujevalnikom elektrodo vstavili na napačno mesto, kar je povzročilo nepovratne možganske poškodbe. Leta 2013 se je v kranjski porodnišnici zaradi nepravilnega poroda rodila deklica s hudo telesno okvaro. Sodišče je v zunajsodni poravnavi prisodilo 238 tisoč evrov odškodnine. Odškodnina pa nikoli ni bila razkrita v primeru smrti dveh bolnikov v šempetrski bolnišnici, ko so ju namesto na kisik priklopili na smejalni plin.

Ministrstvo za zdravje odredilo strokovni nadzor po hudi napaki