Moški, ki prenašajo okvarjen gen MAGE3C na kromosomu X, niso povsem izven nevarnosti, saj pogosteje zbolevajo za rakom prostate, sumijo pa, da so bolj izpostavljeni tudi drugim rakom. Foto: BoBo
Moški, ki prenašajo okvarjen gen MAGE3C na kromosomu X, niso povsem izven nevarnosti, saj pogosteje zbolevajo za rakom prostate, sumijo pa, da so bolj izpostavljeni tudi drugim rakom. Foto: BoBo

S hojo v Grajskem parku zbirajo tudi denar za junake tretjega nadstropja in širijo med moškimi ozaveščenost, da se je pametno odpraviti na pregled. Hojo po ravenskem Grajskem parku so nekoliko prilagodili vremenu. A cilj ostaja, pot naj premagujejo ekipe, je za Radio Slovenija poročala Metka Pirc.

Po navedbah Mateja Pečovnika, predsednik Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan, je rak prostate najpogostejši rak pri moških v Evropi in tako tudi pri nas. "Zadaj je filozofija. Ko zboliš za onkološko boleznijo, si okoli sebe ustvariš ljudi, ki ti pomagajo, da prehodiš to pot. Več kot je ljudi, lažje je," je navedel.

Pri raku prostate je še vedno prisotna stigma. "Jaz sem zbolel leta 2003 in takrat je bilo prvih tisoč zadetkov na internetu smrt," je povedal Pečovnik.

Znakov praktično ni

"Znaki raka na prostati, jih ni, zato je bolezen na nek način zahrbtna. Dokazali so, da lahko znižaš verjetnost raka na prostati, če moški več kot 27-krat na mesec ejakulira," je pojasnil predstojnik urološkega oddelka v slovenjgraški bolnišnici Boris Košuta.

Ob tem je seveda pomembno tudi zdravo življenje. "Zelo pomembno je tisto zgodnje odkrivanje poleg zdravega življenjskega sloga, da zelo zgodaj obišče zdravniško pomoč, tudi če ga na to ne opozori žena," pa je pojasnil Jure Ploder z ravenskega NIJZ-ja. Z ženami ali brez, na Ravnah pravijo, da se jim za dober namen lahko pridružijo vsi, je še poročala Metka Pirc.

Ta rak je tako sam po sebi nem, je pa velika diagnostična pomoč pri odkrivanju te vrste raka merjenje vrednosti PSA (prostatično specifični antigen) v krvi. Če so vrednosti PSA povišane, zdravnik posumi, da gre za raka prostate, ni pa nujno, da nižji PSA pomeni, da raka na prostati ni.

V Sloveniji je po podatkih registra leta 2018 za rakom na prostati zbolelo 1706 moških, na Koroškem je bila ta številka 78, kar je bilo tisto leto glede na bolj celostne statistične primerjave precej nad povprečjem Slovenije, medtem ko večletna primerjava kaže, da na Koroškem odkrijejo približno toliko primerov raka na prostati, kot je povprečje Slovenije, so podatki, ki jih je med drugim predstavil Ploder.

Zdravljenje poslabša kvaliteto življenja

Ker zdravljenje raka na prostati zelo poslabša kvaliteto življenja, v določenih primerih pri starejših moških tega raka ne zdravijo, sicer pa so urologi predvsem usmerjeni v odkrivanje tistih vrst raka, ki vzniknejo zgodaj in so že agresivni. Na splošno se priporoča, da moški med 55. in 65. letom enkrat opravijo preverjanje krvi za prisotnost PSA-ja, je med drugim povedal Košuta.

Glede obravnave rakavih bolnikov v času epidemije covida-19 na urološkem oddelku slovenjgraške bolnišnice je dejal, da kljub pomanjkanju kadra, ki je bil preusmerjen na soočanje z epidemijo, skorajda niso imeli zmanjšanega operativnega programa onkoloških uroloških bolezni, medtem ko je ostala "nerakava patologija močno zaostajala". Je pa izmed ostalih uroloških rakov posebej poudaril rak sečnega mehurja, saj je pri tem raku Slovenija "pri dnu" po preživetju.

Povedal je še, da ima večina najpogostejših rakov vzročno povezavo z nezdravim življenjskim slogom, zato tudi na NIJZ-ju podpirajo dogodke, kot je Krog življenja. Prireditev, ki jo društvo OnkoMan organizira s podporo Merkur Zavarovalnice, je športno-humanitarni projekt, s katerim promovirajo zdrav način življenja in s katerim želijo pokazati, da se lahko tudi po bolezni še vedno aktivno ukvarjamo s športom.

Krog življenja

V času 24-urne hoje so prijavljene ekipe nepretrgoma hodile po parku in nabirale kroge, ves čas mora biti v gibanju vsaj en član ekipe. Dogodek Krog življenja je tudi dobrodelen, zbirali so sredstva za letno glasbeno terapijo za Junake 3. nadstropja. Tako se imenujejo otroci in mladostniki, ki so se ali pa se še borijo s krvnimi boleznimi ali rakom.

Veselje, da se prireditev Krog življenja že tretjič odvija na Ravnah, je izrazil župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Ocenil je, da so takšne aktivnosti za ozaveščanje o boleznih in o zdravem načinu življenja dobrodošle ter da rak danes ni več tabu tema.