Bela napotnica bo skrajšala postopke za nadaljnje preglede pri specialistih, a le, če bo to dovolil osebni zdravnik Foto: BoBo
Bela napotnica bo skrajšala postopke za nadaljnje preglede pri specialistih, a le, če bo to dovolil osebni zdravnik Foto: BoBo
Andrej Možina, Zdravniška zbornica Slovenije
V Zdravniški zbornici Slovenije (na fotografiji njen predsednik Andrej Možina) so novost pozdravili. Foto: BoBo

Bolniki, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika v javni zdravstveni mreži (splošni zdravnik, zobozdravnik, ginekolog), bodo na podlagi bele napotnice zasebnega zdravnika lahko koristili vse nadaljnje specialistične storitve v javni zdravstveni mreži, so sporočili z Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Za bolnike z belo bodo veljali enaki pogoji kot z zeleno napotnico.

Nič več vračanja po nove napotnice
Bolnik, ki bo imel napotnico za specialistični pregled in si bo izbral zasebnega izvajalca, po novem letu ne bo več primoran vračati se k osebnemu zdravniku po napotnice za druge specialiste ali diagnostične preiskave. Pod enim pogojem: na napotnici bo moralo biti zapisano pooblastilo, da lahko specialist bolnika sam napoti v nadaljnje postopke.

Če osebni zdravnik pooblastila ne bo zapisal, bo ugotovitev sekundarnega zasebnega izvajalca, da bolnik potrebuje še dodatno storitev, predstavljala le strokovno mnenje. Osebni zdravnik se bo sam odločil, ali ga bo upošteval ali ne.

Kontrolni pregledi
Zasebnik bo lahko bolnika napotil k specialistu v javni mreži, če teh zdravstvenih storitev, za katere napotuje, ne opravlja sam. Ne bo pa mogel napotiti na storitve, ki jih sicer opravlja sam. To pomeni, da tudi če bo zasebnik ugotovil potrebo po kontrolnem pregledu, zavarovanec tega na podlagi bele napotnice ne bo mogel uveljaviti pri javnem izvajalcu, saj bi to pomenilo obid pravil, navajajo na ZZZS.

Zasebni izvajalec, ki poleg specialistične dejavnosti opravlja tudi osnovno zdravstveno dejavnost, pa bo lahko neposredno napotil bolnika na nadaljnje storitve, ki jih ne opravlja sam v okviru svoje specialistične dejavnosti, le če je hkrati izbrani osebni zdravnik zavarovane osebe.

V nobenem primeru pa zdravnik sam sebi ne more napisati napotnice ali bele napotnice za specialistične storitve, ki jih opravlja sam v okviru svoje specialistične dejavnosti, navajajo na ZZZS-ju.

Če zavarovanec predvsem zaradi dolgih čakalnih dob v mreži javne zdravstvene službe opravi prvi pregled pri zasebnem izvajalcu, mora tudi morebitni kontrolni pregled opraviti pri zasebnem izvajalcu. Neposredna uvrstitev zavarovane osebe na kontrolni pregled pri javnem izvajalcu bi pomenila obid pravil uvrščanja na čakalni seznam.

V Zdravniški zbornici Slovenije, kjer so tudi pripravili vzorec napotnice, so prepričani, da bo bela napotnica pomenila razbremenitev osebnega zdravnika in bo prispevala k prihranku časa in poti bolniku.