Foto: EPA
Foto: EPA

Cepivo z imenom Mosquirix oz. RTS,S/AS01 je trenutno edino odobreno in mednarodno razširjeno cepivo proti malariji, tropski bolezni, ki se prenaša s piki komarjev.

V Afriki je malarija ena izmed najbolj smrtonosnih bolezni, saj letno povzroči pol milijona smrtnih žrtev med otroki, mlajšimi od petih let. V letu 2021 so 95 odstotkov vseh primerov okužb in 96 odstotkov vseh smrti potrdili po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) potrdili prav v Afriki.

Cepiva bodo razdelili v sodelovanju z Globalnim zavezništvom za cepiva (Gavi), Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in Unicefom.

"Te smrti je že dolgo časa mogoče preprečiti. Uvedba tega cepiva bo otrokom, zlasti v Afriki, dala še boljše možnosti za preživetje. Ker se ponudba povečuje, upamo, da bo še več otrok lahko izkoristi ta napredek, ki rešuje življenja," je po poročanju Guardiana sporočil direktor za imunizacijo Ephrem T Lemango.

Cepivo v treh državah prejelo 1,7 milijona otrok

Mosquirix so pristojne službe razglasile za "varnega in učinkovitega", poroča Guardian.

Po letu 2019 je cepivo v Gani, Keniji in Malaviju v sklopu projekta Globalnega zavezništva za cepiva (Gavi) skupno prejelo 1,7 milijona otrok.

Cepivo bodo zdaj razdelili še v devetih državah, kjer se malarija prav tako pogosto pojavlja. Odmerke bodo prejeli Benin, Burkina Faso, Burundi, Kameron, DR Kongo, Liberija, Niger, Sierra Leone in Uganda. Države naj bi jih prejele v zadnjih treh mesecih tega leta in z začetkom prihodnjega leta začele cepljenja.

Letno bi potrebovali 60 milijonov odmerkov

Povpraševanje sicer presega ponudbo, saj je za prejem cepiva skupno zaprosilo 28 afriških držav. Skupno bi po vsem svetu po oceni WHO-ja letno potrebovala 60 milijonov odmerkov cepiva do leta 2026. Cepiva trenutno proizvaja britansko podjetje GlaxoSmithKline, pozneje naj bi sodelovalo tudi indijsko podjetje Bharat Biotech.

Otroci za precepljenost potrebujejo štiri odmerke cepiva Mosquirix, prve tri v starosti od petih mesecev do dveh let, četrti pa zaščito podaljša še za eno do dve leti.

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je sporočil, da je v pregledu tudi drugo cepivo proti malarija. Če bo prestalo preizkuse, bi lahko kratkoročno z njim zagotovili dodatne dobave.