Njegov najljubši film je Vzhodno od raja, najljubši igralec pa Gary Oldman. Foto:
Njegov najljubši film je Vzhodno od raja, najljubši igralec pa Gary Oldman. Foto:

Moja tematika obsega ljubezen in pomanjkanje le-te. Vsi si je želimo in ne vemo, kako bi jo dobili, in vse, kar delamo, je poskus, da bi jo ujeli zase.

Veste, kako imajo veleblagovnice nagradne igre, pri katerih, če zmagaš, dobiš 10 minut, da si nagrabiš vse, kar si želiš? To je v bistvu to, kar delam. Tekam in poskušam zagrabiti čim več likov, preden se bo izteklo mojih 10 minut.

Sandra Bullock in Ryan Gosling v Murder by Numbers
V vlogi samovšečnega morilskega srednješolca tudi Sandre ni pustil hladne. Foto: EPA
Gosling v Believerju
Presunljiv kot neonacist v Believerju. Foto: EPA
Gosling in Rachel McAdams v Beležnici
Ryan in Rachel med slovitim deževnim poljubom iz Beležnice ... Foto: New Line Cinema
Rachel McAdams in Ryan Gosling
... in pri poustvarjanju le-tega na MTV-jevih nagradah. Foto: Reuters
Gosling in Don Cheadle
Gosling in Don Cheadle sta združila moči v bitki za Darfur.
Ryan Gosling
Iz prekle se je prelevil v manekena.
Rachel McAdams in Ryan Gosling
Rachel in Ryan veljata za enega najlepših parov Hollywooda. Foto: Reuters

ki ga kritiki hvalijo kot najboljše, kar se je v zadnjih letih zgodilo ameriškemu filmu.

V tem tednu praznujejo rojstni dan tudi Leonardo Di Caprio, Demi Moore in Calista Flockhart, Ryan Thomas Gosling pa je prijokal na svet 12. novembra 1980 v kanadskem Ontariu – v mestu London mormonskima staršema Thomasu in Donni Gosling.

“vernega, a se ne opredeljuje za določeno vero”.

Sostanovalec Justina Timberlaka
V svet šovbiznisa je stopil, ko je s svojo starejšo sestro Mandi nastopil na domačem šovu talentov. Njegova mati je težavnega mladeniča odvrnila s stranpoti, tako da je pustila svojo službo in fanta lahko šolala doma, saj se je Gosling v šoli začel zapletati v pretepe.

Nekdaj hiperaktivni, z ritalinom prisilno umirjani otrok, je na srečo našel nekaj za usmerjanje svoje čezmerne energije – šesto in sedmo sezono slovitega Mickey Mouse Cluba, ki se mu je pridružil leta 1993.

Nastopajoče so izbrali izmed 17.000 otrok, Goslingu pa so v njem delali družbo današnje superzvezde kot Britney Spears, Christina Aguilera in Justin Timberlake – Ryan je med snemanjem serije živel pri njem in njegovi mami.

Britney in Christino je učil o spolnosti
A Ryan ne bi ostal zvest samemu sebi, če tudi v Mickey Mouse Clubu ne bi povzročil škandalčka. Fant je namreč dodobra razburil matere nastopajočih, ko je prišlo na dan, da sta Britney in Christina spraševali mladega Goslinga o seksu in ju je fant razsvetlil s podatki o različnih spolnih položajih.

Ne morejo ga prehvaliti
Gosling je postal dobro znan z vlogami v TV-serijah Mladi Herkules in Breaker High, zares pa je zaslovel s filmi Murder by Numbers s Sandro Bullock, Ne pozabite Titanov z Denzelom Washingtonom, z neodvisno produkcijo The United States of Leland, z romantično uspešnico ameriških kinodvoran Beležnica (2004) in z The Believer (2001) – neodvisnim filmom o neonacizmu, ki je leta 2001 na filmskem festivalu v Sundanceu prejel glavno nagrado.

Oskar za Ryana
Scenarist in režiser Henry Bean je bil prepričan, da je stroga mormonska vzgoja Goslingu pomagala razumeti močno obsedenost in rastoče sovraštvo judovstva, ki ga ima v filmu Goslingov lik. Vlogo v svojem najnovejšem filmu, Half Nelsonu, pa je odigral tako izvrstno, da že krožijo govorice, da bi 26-letnik lahko posegel v letošnjo bitko za oskarja.

Suhljati otrok, ki je želel biti mišičnjak
Kanadčan ima prav gotovo neverjeten naravni talent za igro, saj ni nikoli imel nobene formalne igralske izobrazbe ali tečajev, že od svojih zgodnjih začetkov pa kritiki hvalijo njegove močne in ganljive predstave. Tudi izbira filmov je neverjetno zrela, saj Gosling skoraj ni igral v filmu, ki ga kritiki ne bi pohvalili. Pa čeprav priznava, da je v poslu tudi zaradi zabave.

"Naučil sem se, da je pomembno, da se ne omejuješ. Delaš lahko, kar koli resnično rad delaš, ne glede na to, kaj to je. Vedno sem hotel zabavati. Ko sem bil šestletni preklast otrok, sem se spravil v rdeče kopalke in poziral kot mišičnjak. Dejansko sem mislil, da sem mišičast. Nisem vedel, da so se mi vsi smejali," se spominja igralec.

Osvojil Sandro Bullock
Kot je svetlolasec navdušil kritike, tudi deklet ni pustil hladnih – leta 2004 ga je revija People razglasila za enega izmed 50 najbolj vročih samcev, razglašen pa je bil tudi za moško zvezdo prihodnosti Show Westa.

Sicer pa ima Ryan nagnjenje, da se zaplete s svojimi soigralkami – no, vsaj dve sta podlegli njegovim čarom. In obe sta bili starejši od njega. Na snemanju filma Murder by Numbers (2002) se je takrat 22–letni igralec zaljubil v 38–letno Sandro Bullock, s katero je bil leto dni v romantični zvezi. Film mu je očitno res prirasel k srcu, saj je takrat celo kupil jeep cherokee, uporabljen na snemanju.

Soigralke se mu ne morejo upreti
Film Beležnica pa mu ni prinesla le horde oboževalk, ampak je osvojil tudi štiri leta starejšo soigralko Rachel McAdams. Njun filmski poljub je bil celo nagrajen na MTV Movie Awards leta 2005, ob prejetju nagrade pa sta nato zdaj že slavno ponovila zmagoviti strastni poljub v deževnem nalivu. Na vsesplošno navdušenje oboževalcev Beležnice so paparaci par z nadimkoma McGosling ali McRyan kmalu za tem ujeli skupaj tudi v zasebnem življenju.

Še zanimivo naključje: Ryan in Rachel sta bila rojena v isti bolnišnici – St. Joseph's Hospital v Londonu v Ontariu.

Za Darfur, proti Bushu
In kaj dela karizmatični mladenič v prostem času? Z dvema svojima prijateljema je na Beverly Hillsu odprl maroško restavracijo Tagine, je tudi aktivist za pravice živali in celo v imenu slavne organizacije Pete pisal verigi restavracij s hitro prehrano Kentucky Fried Chicken, naj izboljšajo svoje ravnanje z živalmi.

Družbenopolitično zaveden Gosling je dejaven pri Bonovi kampanji One, ki se trudi pomagati najrevnejšim ljudem tega planeta pri premagovanju aidsa in skrajne revščine. Kot eden izmed peščice zvezdnikov je potoval na afriško krizno območje Darfur in na območja, ki jih je opustošil orkan Katrina, kjer je priskočil na pomoč. To ga uvršča ob bok drugih družbenoaktivnih igralcev: Georgea Clooneyja, Dona Cheadla in Seana Penna.

Kritično do Amerike
Seveda je kot omenjeni zvezdniki tudi mladi Gosling kritičen do trenutnih političnih razmer v ZDA. Tako je po obisku Nove Zelandije dejal: "Lepo je biti okoli ljudi, ki se zavedajo sveta okoli njih, ki so na splošno zavednejši in vestnejši. Zame je bilo pomembno, da sem dobil zunanji vpogled v Ameriko, čeprav sem odraščal v Kanadi, ki je neverjetna dežela in jo obožujem, a je tako blizu. Je tako, kot če bi stal preblizu moneta ali kaj podobnega. Moraš stopiti korak nazaj. Nova Zelandija mi je pomagala dobiti podobo tega kraja, s katerim je obseden ves svet."

In nadaljuje v kritičnem slogu: "Mislim, da so ameriške novice na splošno precej tragične. Ne morem razločiti med Entertainment Tonight in poročili. Povsod gre za ratinge. Vse hočejo povzeti na hitro in se delati, kot da so razumeli."

Smisel za glasbo
Če pokukamo še v bolj veselo stran Ryanove zasebnosti: fant je dovršen džezovski kitarist in pevec, ki je celo nastopil v hollywoodskem klubu The Cat Club na Sunset Boulevardu in bil spremljevalni pevec kanadske skupine SoulDecision.

Izdal je tudi samostojno pesem Put Me in the Car, ki jo lahko najdemo na njegovi spletni strani. Ljubezen do glasbe je Gosling podedoval od očeta, pianista. Najbolj je navdušen nad džezom in mojstrom te zvrsti, Chetom Barkerjem.

K. S.

Moja tematika obsega ljubezen in pomanjkanje le-te. Vsi si je želimo in ne vemo, kako bi jo dobili, in vse, kar delamo, je poskus, da bi jo ujeli zase.

Veste, kako imajo veleblagovnice nagradne igre, pri katerih, če zmagaš, dobiš 10 minut, da si nagrabiš vse, kar si želiš? To je v bistvu to, kar delam. Tekam in poskušam zagrabiti čim več likov, preden se bo izteklo mojih 10 minut.