Trumpova zaporniška fotografija je nemudoma postala prava uspešnica. Foto: Reuters
Trumpova zaporniška fotografija je nemudoma postala prava uspešnica. Foto: Reuters

Trumpova zaporniška fotografija je tako že postala simbol njegove predsedniške kampanje 2024 in pristala na različnih promocijskih izdelkih, delijo jo tako njegovi podporniki kot nasprotniki.

Trump, ki je skupaj z 18 drugimi obtožen izsiljevanja in dogovarjanja za razveljavitev izida volitev leta 2020 v Georgii, je v zaporu okrožja Fulton v Atlanti preživel okoli 20 minut.

Sorodna novica Trump se je predal oblastem v zvezni državi Georgia
Foto: Reuters
Foto: Reuters

V tem času je nastala tudi njegova t. i. zaporniška fotografija, ki je obenem prva tovrstna fotografija kakega ameriškega predsednika. Trump je tudi prvi nekdanji predsednik ZDA z obtožnico – in to ne samo eno, ampak kar štirimi.

Fotografija 77-letnega Trumpa v njegovi značilni temnomodri obleki, beli srajci in rdeči kravati na sivem ozadju je zdaj verjetno najslavnejša fotografija te vrste, ki je bila kdajkoli posneta, in se pridružuje galeriji znanih obtožencev, kot sta športnika OJ Simpson in Tiger Woods, pevca Elvis Presley in Frank Sinatra ter borec za pravice temnopoltih Martin Luther King jr.

Medtem ko bi takšna fotografija pomenila konec za katerega koli drugega političnega kandidata, pri Trumpu ustreza njegovi pripovedi o kljubovalni, junaški žrtvi, piše AFP.

Njegova ekipa je zato že nekaj ur po objavi fotografije ponudila majice, vrčke in nalepke, na katerih je zaporniška podoba Trumpa, opremljena z velikimi črkami z napisom "Nikoli se ne vdajte".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Nikoli sem ne bom predal"

Svojo podporo tovrstni promociji je izrazil tudi Trump. Na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, je objavil naslov spletne strani svoje kampanje, na njej pa tudi zaporniško fotografijo, ob kateri je med drugim zapisal: "Vmešavanje v volitve" in "Nikoli se ne bom predal v naši misiji, da rešim ZDA". Enako objavo je delil tudi na svojem lastnem družbenem omrežju, Truth Social.

Objava na nekdanjem Twitterju je bila Trumpova prva v dveh letih in pol potem, ko mu je Twitter po napadu njegovih privržencev na ameriški kongres račun blokiral. Elon Musk je Trumpov račun odblokiral lansko leto, kmalu po nakupu Twitterja.

John Bolton, ki je bil pod Trumpom svetovalec za nacionalno varnost, je za CNN ocenil, da je bila fotografija verjetno skrbno uprizorjena. "Mislim, da je to namenjeno zastraševanju tožilcev in sodnikov," je izjavil. "Lahko bi se nasmehnil. Lahko bi bil videti prijazen. Namesto tega je videti kot nasilnež."

Ob Trumpu se je doslej predalo še enajst obtožencev, med njimi tudi nekdanji vodja kabineta Bele hiše Mark Meadows in nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, ki je bil Trumpov osebni odvetnik, ko je bil predsednik ZDA. Oba sta po plačilu varščine na prostosti.