Alexandria na posnetku iz leta 2010 poplesuje s svojimi sošolci na takrat priljubljeno pesem skupine Phoenix Lisztomania. Foto: YouTube
Alexandria na posnetku iz leta 2010 poplesuje s svojimi sošolci na takrat priljubljeno pesem skupine Phoenix Lisztomania. Foto: YouTube

Republikanci imajo demokratično socialistko v želodcu tako zaradi domnevno "skrajno" levih političnih prepričanj kot zaradi njenih oblačil in sproščene govorice, ki izdaja njeno poreklo iz Bronxa.

Preberite še:

A zdaj ko je Ocasio-Cortezova v četrtek tudi uradno prisegla, je bilo pripomb še več. Zmotila jih je njena povsem bela oprava, ki naj bi bila neprimerna, a jo je kongresnica portoriškega rodu izbrala kot poklon sufražetkam.

V novem sklicu ameriškega kongresa je tudi sicer rekordno število žensk, vse na demokratski strani. Med njimi poleg Ocasio-Cortezove kot najmlajšo kongresnico najdemo še prvi ameriški staroselki v kongresu (Deb Haaland in Sharice Davids), prvo odkrito biseksualno senatorko (Kyrsten Sinema) in prvi muslimanski kongresnici (Rashida Tlaib in Ilhan Omar).

Novi sklic ameriškega kongresa ima rekordno število žensk - med njimi prvi dve muslimanski, prvi dve staroselki in najmlajšo kongresnico kadar koli (Alexandria Ocasio-Cortez na sredini). Foto: AP
Novi sklic ameriškega kongresa ima rekordno število žensk - med njimi prvi dve muslimanski, prvi dve staroselki in najmlajšo kongresnico kadar koli (Alexandria Ocasio-Cortez na sredini). Foto: AP

Naglavni greh: Socialistka

A republikanci daleč najbolj napadajo Ocasio-Cortezovo, predvsem ker gre za socialistko (izhaja iz vrst Bernieja Sandersa), ta oznaka pa ima v ameriških konservativnih krogih skoraj bogokleten prizvok.

Alexandria Ocasio-Cortez je junija v svojem volilnem okraju zelo presenetljivo porazila veteranskega demokrata. Foto: AP
Alexandria Ocasio-Cortez je junija v svojem volilnem okraju zelo presenetljivo porazila veteranskega demokrata. Foto: AP

Brezplačni študij, ukinitev "militantne" agencije za priseljevanje, univerzalno zdravstveno zavarovanje, orožarska reforma, ukinitev zasebnih zaporov, dostop do trga nepremičnin ...

To so točke, na katerih je newyorška aktivistka in občasna natakarica zgradila svojo progresivno platformo – in z njo julija popolnoma nepričakovano porazila enega vodilnih kongresnih demokratov Joeja Crowleyja.

Ob tem je še edina, ki je napovedala, da bo svoje pripravnike v kongresu plačevala, že pred tem pa je nekatere razburila, ko je dejala, da čaka na prvo kongresno plačo, da se preseli v Washington, ker si sicer tam kot tipična predstavnica milenijske generacije stanovanja s svojimi mizernimi prihranki ne more privoščiti.

Republikanci so se ji posmehovali, njeni podporniki iz vrst vrstnikov pa so v en glas kimali, kako imajo končno v kongresu nekoga, ki jih povsem razume.

V slogu The Breakfast Cluba

A zdaj je na dan prišel še en "greh" Ocasio-Cortezove – njeni kritiki so dan pred njeno prisego na spletu izbrskali star video iz njenih študentskih dni, kako s skupino sošolcev z Univerze v Bostonu poplesuje na strehi v slogu zasedbe iz kultnega filma iz 80. let The Breakfast Club.

Posnetek iz leta 2010 si je v teh dveh dneh ogledalo že več kot osem milijonov ljudi.

"Tu je najljubša ameriška komunistična pametnjakovička, ki se vede kot nevedna trapa, kar tudi je," je zapisal eden izmed komentatorjev na Twitterju, ki je stari posnetek objavil. "Potem ko bo Alexandria Ocasio-Cortez izpadla iz kongresa po enem mandatu, gre lahko plesat ob drogu," je pripomnil drugi.

Napadi neuspešni

A napadi na mlado kongresnico so se republikancem tokrat povsem izjalovili, saj so bili deležni zgolj posmeha, češ da se vedejo kot starokopitni starši iz filma Footloose, če jih zmoti nedolžen, simpatičen ples študentke, Ocasio-Cortezova pa se je drugi strani samo še bolj prikupila.

"Kariera Alexandrie Ocasio-Cortez je uradno pokopana," se je pošalil komik Patton Oswalt. "Nikdar si ne bo opomogla, da jo je svet videl ljubko plesati in se zabavati s svojimi prijatelji."

Igralec Ruseell Crowe je ples kongresnice označil za "fantastičnega", zvezdnik filmov Zvezdne steze George Takei pa: "Hočem imeti plesne inštrukcije pri Alexandrii Ocasio-Cortez."

Ocasio-Cortezova, ki nikdar ne ostane dolžna svojim kritikom, se je posnetek plesa odzvala s protiudarcem: objavila je nov posnetek, kako odpleše v svojo novo kongresno pisarno. "Slišim, da republikanci mislijo, da so ženske, ki plešejo, škandalozne. Čakajte samo, ko ugotovijo, da tudi kongresnice plešejo! Pa lep vikend vsem!," je tvitnila.

Kritikom je zabrusila tudi, ko so jo republikanci v kongresu izžvižgali, ko je oddala svoj glas za Nancy Pelosi kot predsednico predstavniškega doma.

"Več kot 200 članov kongresa je danes glasovalo za Nancy Pelosi, a so republikanci izžvižgali samo enega: mene. Ne me sovražiti, ker niste jaz, fantje," jim je sporočila 29-letnica na Twitterju.