Svojo zadnjo turnejo je poimenovala 'Dreamchaser' (Lovilec sanj). Foto: EPA
Svojo zadnjo turnejo je poimenovala 'Dreamchaser' (Lovilec sanj). Foto: EPA
Sarah Brightman
Vesoljske sanje Sarah Brightman so se začele ... Foto: Twitter

"Brightmanova je začela priprave na vesoljski polet, ki so v skladu z načrtovanim urnikom," je sporočil Jurij Lončakov, vodja vadbenega središča Gagarin v bližini Moskve, v katerem so za slavno pevko pripravili individualni program. Pred dnevi so sicer zaokrožile novice, da je pevka morala Rusijo zapustiti, ker je v domovini obiskala bolno mater, a je pevkin predstavnik to novico zanikal.

Če imaš veliko denarja ...
Britanka naj bi v vesolje poletela prvega septembra letos, na ISS-ju pa bo ostala deset dni. Če bo šlo vse po načrtih, bo postala osmi vesoljski turist v zgodovini in druga ženska. Pionir vesoljskih "izletnikov" je bil že leta 2001 ameriški poslovnež Dennis Tito, ki si je za 20 milijonov dolarjev privoščil osemdnevno avanturo na mednarodni postaji. Zadnji "turist" pa je bil leta 2009 soustanovitelj cirkusa Cirque du Soleil Guy Laliberte, ki je za enajstdnevno bivanje na ISS-ju plačal 40 milijonov dolarjev.

54-letna Sarah velja za pevko z izrednimi vokalnimi sposobnostmi. Poročena je bila s skladateljem Andrewom Lloydom Webbrom, v 80. pa se je začela prebijati na glasbene lestvice, ko je klasično glasbo približala širšim množicam. Nastopila je v operi Fantom iz opere, v srca oboževalcev pa se je zapisala z duetom Time To Say Goodbye, v katerem je moči združila s slepim pevcem Andreo Boccellijem.

V družbi Rusa in Danca
Brightmanova naj bi v vesolju pela ob spremljavi orkestra na Zemlji. Če bo iz kakršnih koli razlogov polet odpovedala, bo namesto nje v breztežnostni prostor odpotoval japonski poslovnež Satoši Takamacu. Sopranistka bo na ISS poletela s kozmodroma Bajkonur z vesoljskim plovilom Sojuz v družbi kozmonavta Sergeja Volkova in danskega astronavta Andreasa Mogensena.

Na svoji spletni strani je zapisala, da si v vesolje želi odpotovati, vse"odkar je kot deklica leta 1969 na televiziji spremljala pristanek na Luni". "Oktobra leta 2012 sem napovedala ta podvig in vse od takrat doživljam čudovite stvari. Komaj čakam, da začnem šestmesečne priprave, o katerih vas bom skrbno obveščala."