29-letna britanska igralka je v filmskem svetu debitirala leta 2005, ko je zaigrala v adaptaciji Prevzetnost in pristranost. Foto: EPA
29-letna britanska igralka je v filmskem svetu debitirala leta 2005, ko je zaigrala v adaptaciji Prevzetnost in pristranost. Foto: EPA
Jennifer Lawrence
Med najuspešnejšimi igralkami v zadnjem času je Jennifer Lawrence. Foto: Reuters

Igralka te dni promovira svoj nov film Suffragatte - film o britanskem gibanju za pravice žensk. "Če pogledamo število zanimivih vlog za igralke, lahko potegnemo črto, da je industrija izjemno šovinistična," je dejala za revijo Time Out London. "Primanjkuje dobrih zgodb za ženske," je še dodala.

Toda stvari se spreminjajo. Potem ko je v zahvalnem govoru letošnja prejemnica oskarja za stransko vlogo Patricia Arquette opozorila, da je čas, da enkrat za vselej dosežejo enake plače in enake pravice za vse ženske v ZDA, je vzbudila bučen aplavz v dvorani. Med drugim je kamera pokazala strinjanje stanovske kolegice Meryl Streep. Ta je pred dnevi odprla delavnice za scenaristke, stare nad 40 let, ki jih bo financirala iz lastnega žepa.

Lansko leto je bilo tudi sicer zelo slabo za ženske v filmski industriji. Raziskava na začetku leta je pokazala, da je vedno manj glavnih vlog, v katerih igrajo ženske. Med 2.300 liki, ki so se pojavili v stotih najbolj priljubljenih filmih, je ženskam pripadlo le 12 odstotkov glavnih vlog - kar je za tri odstotke manj kot leta 2013.

Tako ni v tolažbo, da je najuspešnejši film tretji del franšize Igre lakote: Upor, kjer je blestela Jennifer Lawrence. Raziskava pa je razkrila še en podatek: ženski liki so precej mlajši od moških.