Foto: EPA
Foto: EPA

Praznik día de reyes oziroma dan kraljev je dan, ko otroci v Španiji prejmejo darila treh kraljev: Gašperja, Mihe in Boltežarja. Po vsej Španiji 5. januarja potekajo tudi razne povorke in slavja, na katerih kralji množice zasipajo s sladkarijami. V zadnjih letih je Španija opustila staro navado, da je Boltežarja, ki je v umetnosti prikazan kot temnopolt, upodobil belopolti moški s pobarvanim obrazom. Toda tradicija se je nehote vrnila, potem ko je mestni svet najel podjetje za izdelavo prilagojenih videosporočil, ki so jih starši v soseski Chamartín lahko zahtevali za svoje otroke.

V enem izmed teh sporočil se je pojavil belec s temno pobarvanim obrazom, ki je govoril špansko z naglasom in slovnično nepravilno, otrokom pa sporoča, da lahko pričakujejo darila, a morajo biti "bolj pridni v šoli."

Vsebina videoposnetka, o katerem je v četrtek zvečer prva poročala madridska izdaja spletnega časopisa elDiario.es, se je kmalu razširila po družbenih medijih in izzvala mešanico negativnih odzivov. Yeison Fernando García López, temnopolti španski politolog in vodja centra Conciencia Afro, je dejal, da videoposnetek ni nedolžno dejanje. "To je namerna rasistična akcija," je zapisal na omrežju X. "To so simbolični ostanki španskega imperializma; preoblikovanje pojma 'čiste krvi', ki zanika afriško prisotnost v tej državi," je nadaljeval.

Lik "govoril kot Tarzan"

V objavi na omrežju X je Tesh Sidi, sahravijsko-španski poslanec za levičarsko stranko Más Madrid, opisal videoposnetek kot "sramežljiv in rasističen". Ob tem je dodal: "V Španiji še vedno obstaja strukturni rasizem, čeprav ga ljudje še naprej zanikajo. ”

Njena kolegica Lucía Lois je na omrežju X zapisala, da je video ena najbolj rasističnih stvari, kar jih je videla v življenju. Novinarji španskega časopisa El País so zapisali, da je bila v Madridu, "kjer živi 120.000 ljudi afriških korenin," uporaba barve za obraz za upodobitev Boltežarja nekaj korakov nazaj, prav tako tudi dejstvo, da lik "govori kot Tarzan."

Viri v mestnem svetu so povedali, da je bilo za upodobitev Boltežarja najetih šest ljudi, od tega pet temnopoltih in ena belopolti. Zaradi delovnih obveznosti in dveh bolezni so se ustvarjalci posnetkov odločili, da za upodobitev enega izmed treh kraljev najamejo belopoltega moškega. Viri so povedali, da je za zadevo odgovorno podjetje, s katerim je bila sklenjena pogodba, in da bodo zahtevali pojasnila in se opravičili družinam, ki so prejele žaljive videoposnetke. Podžupanja Madrida Inma Sanz Otero je dejala, da teh 20 ali 30 videoposnetkov ne bi smeli nikoli narediti ali poslati. "To je strašna napaka podjetja, ki je odgovorno za to v soseski Chamartín," je dejala.