V piranskem akvariju, ki je pred dobrim letom prešel pod okrilje Univerze na Primorskem, so med rednim vzdrževanjem bazenom naleteli na nenavaden prizor. Ena od moškatnih hobotnic, ki so običajno v zimskem času precej neaktivne in se skrijejo med kamni, jih je presenetila z gnezdom, polnim jajčec. Gnezdenja te vrste doslej v akvariju še niso zaznali, zato ga bodo v prihodnjih mesecih budno spremljali. Na zarod mladih hobotnic bo treba čakati približno pet mesecev, še težja naloga bo nato vzgojiti odrasle moškatne hobotnice.

Gnezdo moškatne hobotnice niti ni bilo veliko presenečenje, je pojasnila vodja piranskega akvarija Manja Rogelja, saj so v akvarije načrtno vnašali samice in samce. "To smo pričakovali, sploh, ko so se začeli obnašati svojemu času primerno. Torej, ko so zmanjšali svoje aktivnosti, smo jih le poredko videli in na koncu so povsem prekinili prehranjevanje. Samček je potem dva do tri tedne pozneje poginil. To je običajen proces po parjenju, tudi samica se ne prehranjuje več in počasi hira," je pojasnila Rogelja.

Hobotnice bodo samostojne takoj, ko se izležejo

Gnezdo so skupaj s hobotnico previdno preselili na varno v karantenski bazen. Predvidevajo, da je jajčec od 100 do 150. Hobotnice se bodo iz njih izlegle čez približno pet mesecev in bodo takoj samostojne. Pri tem ni nujno, da bo samica, ki svoja jajčeca zdaj oskrbuje s kisikom, takrat še živa. "Ves čas je samo ob gnezdu. Torej če premikamo gnezdo, se ga drži, ga čuva tako, da je ves čas ob njem, ves čas boža svoja jajčeca, jih čisti in seveda varuje," dodaja vodja piranskega Akvarija.

Sprva so hobotnice planktonske, šele ko nekoliko odrastejo, se preselijo na dno akvarijev in začnejo živeti kot hobotnice, ki jih poznamo. Planktonske živali je v akvariju težko zajeti, a bodo kakšno vseeno poskušali obdržati in vzgojiti v odraslo moškatno hobotnico. Podobno kot druge hobotnice so tudi te hobotnice, ki zrastejo do 14 centimetrov in tehtajo dober kilogram, zelo inteligentne in zahtevajo več pozornosti.

"Posebnost za nas je, da to vidimo prvič. Prvič imamo prav oplojena jajčeca, da se vidi, kako se embriji razvijajo," je še povedala Rogelja. Hobotnico z gnezdom so sicer preselili v tako imenovani karantenski akvarij, ki ni na ogled obiskovalcem, da se bo tam v miru posvetila svojemu naraščaju.

Hobotnica ima mlade