V zadnjih letih Nizozemska omejuje prodajo marihuane in hašiša in zapira lokale, v katerih ju je mogoče dobiti. Foto: EPA
V zadnjih letih Nizozemska omejuje prodajo marihuane in hašiša in zapira lokale, v katerih ju je mogoče dobiti. Foto: EPA

Kot je znano, ima Nizozemska eno najbolj liberalnih politik do mehkih drog v Evropi. Uporaba marihuane je zakonita, množično gojenje indijske konoplje, torej rastline, iz katere jo pridelujejo, pa je prepovedano, saj je običajno v rokah kriminalnih združb.

Zdaj pa si oblasti v Utrechtu želijo prav to - da bi se uporabniki združili in usklajeno gojili sadike. Po zakonu ima namreč vsak nizozemski državljan doma pravico do gojenja petih sadik konoplje, ki jih lahko uporabi za domače potrebe.

"Želimo si preizkusiti ta ukrep. Če bi točno vedeli, kateri odjemalci gojijo konopljo, morda ne bi bilo več potrebe, da bi jo gojili nezakonito in na skrivaj," je dejal mestni svetnik Victor Everhardt.

Zvišala bi se kakovost?
Utrecht je sicer četrto največje mesto v državi, leži pa okoli 50 kilometrov jugozahodno od Amsterdama. Svetniki še menijo, da bi z nadzorovanim gojenjem lažje spremljali tudi kakovost pridelka, s tem pa bi zmanjšali zdravstvena tveganja.

Z njimi pa se ne strinja vlada, ki je opozorila, da je tak načrt nezakonit, zato bodo v primeru uresničevanja vse gojitelje kazensko preganjali. "Politika mehkih drog ne dovoljuje, da bi posameznik na primer vzgojil 500 sadik hkrati," so dejali.