Italijanskim karabinjerjem pri delu pomaga prvi pasji robot. Tega so poimenovali Saetta (Strela), po simbolu na stranskih vratih vozil karabinjerjev. Upravljajo ga s pomočjo tabličnega računalnika z razdalje do 150 metrov.

Robotski štirinožec lahko hodi po stopnicah, samostojno odpira vrata in odstranjuje ovire. S pomočjo naprednih laserskih in toplotnih sistemov za zaznavanje lahko označi posamezne lokacije ali domnevne grožnje ter s posebnimi instrumenti zazna najmanjše sledi eksploziva, kemikalij in radioaktivnih snovi. S svojo robotsko roko na primer odstrani nevaren material, vključno z velikimi neeksplodiranimi pirotehničnimi sredstvi.

Prav tako se lahko giblje na neprehodnih območjih, do katerih običajna vozila nimajo dostopa. Saetta tako lahko v nevarnih situacijah nadomesti specializirano vojaško osebje, ki mu po potrebi priskrbi tudi novo opremo.

Novopečeni član karabinjerjev naj bi bil nov korak na področju novih tehnologij, ki bo še povečal učinkovitost in uspešnost njihovega dela. Ob tem so poudarili, da namen pasjega robota ni nadomestiti karabinjerjev in pasjih enot, temveč zmanjšati nevarnost in olajšati obvladovanje najzahtevnejših operativnih razmer.