Sedež podjetja X. Foto: Reuters
Sedež podjetja X. Foto: Reuters

Za (za zdaj) simbolično ceno, en ameriški dolar na leto, bodo novi uporabniki omrežja lahko objavljali zapise, jih delili z drugimi uporabniki, všečkali objave in jih delili s svojimi sledilci. Brezplačno ostaja sledenje uporabnikom, spremljanje objav in gledanje videov, so sporočili iz omrežja X.

Kot so še pojasnili, je cilj zaračunavanja predvsem "zmanjšati količino vsiljenih objav, manipulacijo platforme in delovanje botov".

Vsi novi uporabniki bodo ob tem morali potrditi svoj uporabniški račun prek mobilne telefonske številke, pri čemer pa lastnik omrežja Elon Musk zatrjuje, da to ne bo obvezno za tiste, ki si bodo ustvarili račun, ki jih bo omogočal zgolj branje oz. spremljanje objav drugih.

Musk je sicer že prejšnji mesec napovedal, da bodo sčasoma vsi uporabniki morali plačevati naročnino, ni pa razkril, kolikšna bo in ali bo do omrežja sploh še mogoče dostopati brezplačno.

Kot je znano, se omrežje, ki ga je Musk lani kupil za 44 milijard ameriških dolarjev, že vse od spremembe lastništva spopada z upadom prihodkov od oglaševanja. A lastnik omrežja zavrača namige, da je ukrep povezan s financami, in zatrjuje, da je glavni namen zaračunavanja boj proti botom. V preteklosti je namreč že večkrat opozoril, da izdelava bota stane manj kot cent. "A če mora vsak plačati zgolj nekaj dolarjev ali kaj podobnega, majhen znesek, je efektiven strošek botov takoj precej višji," je poudaril.

X sicer že zdaj zaračunava po 8 ameriških dolarjev za t. i. "premium" različico, a le v ZDA. V začetku meseca je Reuters poročal, da je po navedbah virov predsednica uprave omrežja X Linda Yaccarino vlagateljem pojasnila, da bo družba za uporabnike kmalu uvedla tri plačilne ravni.