Macron je znan ljubitelj dobrega vina. Foto: EPA
Macron je znan ljubitelj dobrega vina. Foto: EPA

50 strokovnjakov za zasvojenost je ta teden v odprtem pismu obžalovalo pomanjkanje vladne podpore za popraznično kampanjo. "Naše zaupanje do vlade, da lahko sprejme koherentne in odločne ukrepe proti alkoholizmu, je resno ogroženo," so zapisali zdravniki.

Koncept "suhega januarja", ki prihaja iz Velike Britanije, so v Franciji prvič sprejeli leta 2020. V svojem pismu, objavljenem v časopisu Le Monde, so zdravniki zapisali, da se je omenjeni koncept naglo prijel v družbi, da pa je vlada do njega povsem indiferentna.

Več francoskih ministrov se je tako povsem distanciralo od pozivov k brezalkoholnemu mesecu, češ da raje spodbujajo zmerno pitje kot pa popolno abstiniranje.

Kmetijski minister Marc Fesneau je dejal, da v Franciji tako ali tako uživanje alkohola upada – za 70 odstotkov v zadnjih 50 letih in za 10 odstotkov lani –, zato je kampanja za suhi januar nesmiselna in vsiljiva.

Macron z britanskim kraljem Karlom III. Foto: AP
Macron z britanskim kraljem Karlom III. Foto: AP

"Mislim, da Francozi ne potrebujejo pridig od nikogar. Ljudje so siti tega, da se jim govori, kaj naj jedo, kaj naj pijejo, kako naj potujejo. Obstaja življenjski slog, ki si tudi zasluži spoštovanje," je dejal.

"Sam bi bil zelo sumničav, če bi slišal, da vlada narekuje ljudem, kako naj živijo svoja življenja mesec dni," pa je na temo suhega januarja povedal nekdanji minister za zdravje Aurélien Rousseau, ki je odstopil prejšnji mesec.

Macron ljubitelj rujne kapljice

Za kritike so tovrstni odzivi znak, da se je vlada pod Macronovo taktirko odločila, da je pomembnejše, da ne užalijo vinskega lobija, kot pa da spodbujajo zdrav način življenja.
"Dobro se zavedamo, da je s to vlado, in predvsem s tem predsednikom, naveza z alkoholnim lobijem še posebej močna," je povedal strokovnjak za zasvojenost Jean-Pierre Couteron.

Podporniki suhega januarja pravijo, da je Francija še vedno četrta največja potrošnica alkohola v Evropi in da je alkohol odgovoren za več kot 40.000 smrti v Franciji letno.

Obtožbe, da je Macron osebno zavračal podporo suhemu januarju, so podprte z njegovo zelo javno podporo alkoholu v preteklosti. Leta 2022 ga je revija za vino La Revue du vin de France izbrala za osebnost leta, potem ko je dejal, da pije vino dvakrat dnevno, za kosilo in za večerjo.

Junija lani so ga kamere ujele, ko je v garderobi ekipe v ragbiju na stadionu Toulousain spil steklenico piva naenkrat, zaradi česar so ga obtožili, da spodbuja verižno pitje, poroča BBC.
Prodaja francoskih vin v tujini prinese v državno blagajno kar devet milijard evrov letno.