Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Spoštujmo to," je dejal filipinski minister za zdravje Francisco Duque. "Njegovo odločitev bi lahko primerjali z odločitvijo angleške monarhije. Britanska kraljica se prav tako ni želela cepiti pred očmi javnosti," je pojasnil.

Zaradi želje, da želi biti cepljen v zadnjico, da javnost ne bi vedela, s katerim cepivom bo cepljen, je bil deležen številnih kritik. V javnosti namreč vlada zaskrbljenost glede varnosti cepiv, ki jih je kupila filipinska vlada. Krožijo tudi namigovanja, da je Duterte že prejel kitajsko cepivo, a njegov tiskovni predstavnik je to uradno zanikal.

Je pa minister za zdravje zagotovil, da se je pripravljen pred očmi javnosti cepiti Carlito Galvez, ki je v vladi pristojen za nakup cepiv. S tem želijo ljudem zagotoviti, da je cepivo varno in učinkovito.

Filipinske oblasti upajo, da bodo lahko cepljenje proti covidu začele februarja. Do zdaj so pogodbe podpisali s podjetji AstraZeneca, Sinovac in Novavax. A morajo pristojne oblasti ta cepiva še odobriti.

Sorodna novica Ko ti sredi Filipinov Elvis zapoje Vse manj je dobrih gostiln

Poslal jih je pred televizorje

Pred dnevi pa so v državi potrdili 17 okužb z britansko različico novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiv od drugih do zdaj znanih. Med okuženimi so tudi trije otroci in Duterte je vsem filipinskim otrokom naročil, naj ne zapuščajo svojih domov, ampak naj raje gledajo televizijo.

Prepoved odhoda od doma za vse otroke in starejše je v večjem delu Filipinov v veljavi že od začetka pandemije covida-19. Številni starši so sicer kršili pravila in so otrokom dovolili, da so se igrali v parkih ali na ulici. Družine pa niso obiskovale nakupovalnih centrov.

V petek je nato vlada odločila, da bodo lahko otroci od 10. do 14. leta starosti februarja znova zapustili domove. Minister za trgovino Ramon Lopez je dejal, da bo to okrepilo porabo, kar bo pripomoglo k oživitvi gospodarstva.

Vendar pa je Duterte nekaj ur po ministrovi izjavi sporočil, da zavrača odločitev vlade. "Pojdite nazaj domov," je predsednik dejal družinam. "Pred televizorji so lahko ves dan," je dejal glede otrok.