Avstralska judovska skupnost je nad dogajanjem zgrožena. (Fotografija je simbolična in prikazuje razstavo v muzeju holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu.) Foto: EPA
Avstralska judovska skupnost je nad dogajanjem zgrožena. (Fotografija je simbolična in prikazuje razstavo v muzeju holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu.) Foto: EPA

Z zakonom, ki ga je v parlament vložila vlada in ga bo po napovedih podprlo več strank (parlamentarni postopek se bo nadaljeval po zimskih počitnicah), bo prepovedana komercialna prodaja predmetov z nacistično simboliko z namenom zaslužka na spletu, dražbah ali v trgovinah, razkazovanje takšnih predmetov v izložbah ipd. Ne bo pa prepovedano posedovanje tovrstnih predmetov in prenosov lastništva za nekomercialne namene, poroča avstralska izdaja časopisa Guardian. Dodatno so poslanci sicer predlagali tudi kriminalizacijo uporabe nacističnega pozdrava.

Napoved spremembe zakonodaje na tem področju pa je sprožila pravi "plaz" prodaj tovrstnih izdelkov, je za omenjeni časopis dejal Jamey Blewitt, lastnik trgovine z vojaškimi starinami JB Military Antiques: "Videti je kot plaz, zares. S to prodajo se ukvarjam že 14 let, pa še nisem doživel, da bi toliko ljudi klicalo, pisalo in kupovalo te predmete. Kot da bi bencinska črpalka oznanila, da bo zmanjkalo goriva in bi vsi naenkrat prišli natočit gorivo."

Sam je imel večinoma na zalogi vojaške predmete iz obdobja nacistične Nemčije – od vojaških značk, čelad, uniform do medalj in drugih odlikovanj, "okrašenih" s svastiko. Večino je v zadnjih tednih prodal.

Podobno veliko povpraševanje je bilo tudi na nedavnih dražbah, kjer so med drugim dražitelji takoj "razgrabili" podpisane fotografije Adolfa Hitlerja, glavnega organizatorja holokavsta Heinricha Himmlerja in feldmaršala Erwina Rommela.

Blewitt pri tem poudarja, da njegovi kupci niso neonacisti ali poveličevalci Tretjega rajha, ampak običajni ljubitelji zgodovine in zbiralci vojaških spominkov. "To so zgodovinski navdušenci, ne neonacisti. Nemški vojaški spominki so že od nekdaj zelo priljubljeni, a nisem do zdaj niti ene stvari prodal kakšnemu neonacistu," zagotavlja.

Podobno je za Guardian zatrdil tudi lastnik starinarnice Henry Fijolek, ki ima v svoji ponudbi ob drugih predmetih tudi kar nekaj nacističnih zastav, uniform in orožja iz obdobja Tretjega rajha. Čeprav gre za dobro prodajane predmete, med njegovimi kupci ni bilo nikoli neonacistov, zagotavlja. "To so zbiralci, to je njihova strast, številni med njimi so v to vložili velik del svojih prihodkov in prihrankov. Tovrstne zbirke so vredne na tisoče dolarjev. In to niso neonacisti. Neonacisti kupuje poceni ponaredke," pojasnjuje.

Sam sicer deloma podpira spremembo zakonodaje, a bi jo omejil le na razkazovanje tovrstnih predmetov v izložbah: "Zakaj ne bi raje uvedli regulacije na tem področju? Vse, kar bodo s to prepovedjo dosegli, bo, da se bo prodaja preselila v podzemlje."

Avstralska judovska skupnost pa je nad dogajanjem zgrožena. "Na bruhanje mi gre ob tem hitenju, da bi čim bolje unovčili te predmete. Jasno je, da postavljajo denar pred etiko. Vsaka dražbena hiša, ki preprodaja te demonske in srhljive predmete, bi se morala svojega ravnanja sramovati;" je odločen Dvir Abramovich, izraelsko-avstralski akademik in aktivist ter predsednik posebne komisije avstralske judovske skupnosti, ki se bori proti antisemitizmu v državi.