Replika ladje Endeavour v pristanišču v Sydneyju. Foto: AP
Replika ladje Endeavour v pristanišču v Sydneyju. Foto: AP

Avstralski nacionalni muzej pomorstva navaja, da je ostalo ohranjenih okoli 15 odstotkov ladje. "Na podlagi arhivskih in arheoloških dokazov sem prepričan, da gre za ladjo Endeavour," je sporočil direktor muzeja Keevin Sumption in plovilo označil za enega "najpomembnejših in najspornejših" v pomorski zgodovini Avstralije. "Zdaj je poudarek na tem, kaj je mogoče storiti za zaščito in ohranitev," je dodal direktor muzeja na novinarski konferenci.

Angleški pomorščak in raziskovalec James Cook je na zgodovinskem popotovanju med letoma 1768 in 1771 z ladjo Endeavour odkrival otoke v Tihem oceanu. "Odkril" je tudi Avstralijo in Novo Zelandijo, ozemlje pa si je prilastila Velika Britanija in pozneje na njem ustanovila kolonije.

Ameriška ekipa Avstralcem očita prenagljene sklepe

Ameriška skupina raziskovalcev, ki je sodelovala pri iskanju plovila, je izjavo avstralskega muzeja označila za prenagljeno. Očitajo jim tudi kršitev pogodbe. "Sklepe mora voditi ustrezen znanstveni proces, ne pa avstralska čustva ali politika," je bil oster ozvršni direktor projekta morske arheologije Rhode Islanda DK Abbass.

Sorodna novica 250 let od Cookovega "odkritja" Avstralije oz. "prvega nasilja Britancev nad aborigini"

"Kar vidimo, je skladno s tem, kar bi lahko pričakovali od ladje Endeavour, vendar ni nobenih nespornih dokazov, da gre za ikonično plovilo, poleg tega ostaja veliko neodgovorjenih vprašanj, ki bi lahko ovrgla identifikacijo," je še sporočil.

Avstralski muzej je zanikal kršitev kakršnega koli partnerskega sporazuma, pri čemer je tiskovni predstavnik dejal, da je Abbass "upravičen do svojega mnenja glede ogromne količine dokazov, ki smo jih zbrali".

Ladjo potopili med ameriško vojno za neodvisnost

Če najdene razbitine res pripadajo ladji Endeavour, legendarna ladja očitno že dolgih 200 let pozabljena leži v pristanišču Newport na Rhode Islandu, poroča Deutsche Welle.

Ladjo so namreč že avgusta 1778 Britanci potopili, da bi preprečili vstop v pristanišče francoski floti, ki je nameravala v vojni za neodvisnost podpreti Američane.

Slabih 30 metrov dolga ladja z ravnim dnom, primerna za plovbo v plitvih vodah, je bila prvič predstavljena leta 1764. Štiri leta pozneje jo je kupila britanska mornarica in jo opremila za ekspedicijo v Tihi ocean pod novim imenom Endeavour (Prizadevanje). Na pot se je takrat odpravilo 94 članov posadke.

Podobno neslavna kot usoda njegove ladje je bila tudi usoda kapitana Cooka. Le nekaj mesecev po potopu ladje leta 1779 so Cooka ubili na Havajih, ko je poskušal aretirani lokalnega plemenskega poveljnika.