Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ekipa perujskih in poljskih znanstvenikov je v sodelovanju s švedskim strokovnjakom za obrazno rekonstrukcijo Oscarjem Nilssonom ustvarila silikonski doprsni kip "ledenega dekleta".

Johan Reinhard, ameriški arheolog, ki je mumijo odkril leta 1995, je dejal, da jo doprsni kip "dela še bolj živo".

Pri rekonstrukciji se je ekipa opirala na rentgenske slike, meritve lobanje, DNK-raziskave in etnološke značilnosti. Kot je povedal Nilsson za AP, je bilo potrebno okoli 400 ur dela za oblikovanje obraza, ki ima poudarjene ličnice, temnorjave oči in temnejšo polt.

"Prepričan sem bil, da ne bom nikdar vedel, kako je bila videti, ko je bila živa. Zdaj, 28 let pozneje, pa sem po zalugi rekonstrukcije Oscarja Nilssona to le dočakal," je povedal Reinhard.

Ameriški arheolog Johan Reinhard s Juanito. Foto: Reuters
Ameriški arheolog Johan Reinhard s Juanito. Foto: Reuters

Reinhard in perujski alpinist Miguel Zárate sta Juanitino zmrznjeno truplo našla na 6400 metrih višine med odpravo na ognjenik Ampato.

Oblečena je bila v obredno tuniko in pokrivalo, obdana pa s keramičnimi kosi, vključno s skledami in figuricami.

Otroška žrtev kot čast za starše

Raziskave so pokazale, da je bila Juanita stara od 14 do 15 let, ko so jo žrtvovali.

CT-preiskave, ki so jih opravili raziskovalci na univerzi Johnsa Hopkinsa, nakazujejo, da je bil najverjetnejši vzrok smrti močan udarec v zadnji del glave.

Strokovnjaki menijo, da je mogoče, da so jo omamili in jo prisilili, da poklekne, nato pa so jo udarili po glavi z nekakšno gumijevko kot človeško žrtev bogovom.

V članku za revijo Expedition muzeja Penn v Pensilvaniji je Reinhard pojasnil, da je po inkovskem verovanju "taka žrtev pomenila čast za starše in posmrtno blaženost za žrtve". "Otrok je s tem postal blažen, častile pa so ga še generacije vaščanov kot njihovega posrednika z bogovi," je še povedal.