V Sevilli se ne branijo turistov, imajo pa dovolj razgrajanja in obscenega obnašanja bodočih ženinov in nevest ter njihovih spremljevalcev. Foto: Shutterstock
V Sevilli se ne branijo turistov, imajo pa dovolj razgrajanja in obscenega obnašanja bodočih ženinov in nevest ter njihovih spremljevalcev. Foto: Shutterstock

Novopečeni župan Seville Jose Luis Sanz je uslišal prošnje domačinov in izdal odlok, s katerim so prepovedali "neprimerno obnašanje" turistov, pri čemer so menda najbolj moteči Britanci, ki se pridejo v andaluzijsko mesto poslovit od samskega stanu.

Bodoči ženini in neveste ter drugi sodelujoči na dekliščinah in fantovščinah so mesto tako rekoč preplavili, njihovo (pol)golo glasno paradiranje po mestu pa razburja tudi druge prišleke, ne le domačinov, so v obrazložitvi odločitve zapisali v županovem uradu.

Kot odlok povzema Euronews, so dekliščine in fantovščine v mestu sicer še vedno dovoljene, "bodoči ženini in neveste pa seveda dobrodošli", bo pa po novem prepovedano po mestu hoditi v seksističnih ali obscenih oblačilih, na primer v spodnjem perilu, v kostumih, ki žalijo ženske, ali takšnih, ki "kršijo spolno integriteto drugih oseb", ipd.

Z globo – za zdaj sicer še ni jasno, kolikšna bo – bodo kaznovali tudi vse, ki bodo po mestu hodili (pol)goli, navijali preglasno glasbo ali kakor koli drugače motili domačine in preostale turiste.

Kot je Sanz poudaril v pogovoru za The Times, nimajo v mestu "nikakršnih ambicij" postati destinacija za tak turizem, kot ga v kraj prinašajo zabave željni bodoči ženini in neveste. "Vsak, ki si to želi, lahko svojo fantovščino ali dekliščino praznuje v Sevilli. A na skupine ljudi, ki hodijo po mestu čudno oblečeni s celimi orkestri za sabo in motijo prebivalce – sploh v središču mesta –, ne gledamo z naklonjenostjo. Vsi imamo pravico uživati v svojem mestu," je dodal.

Podoben ukrep so že lani sprejeli v Malagi, kjer je lahko vsak, ki se po mestu sprehaja gol, oblečen zgolj v spodnje perilo, ali okoli prenaša napihljivo lutko za seks, kaznovan z globo 750 evrov. Že leta 2016 pa so v Almerii prepovedali nošenje "faličnih tiar" in "neprimerno vedenje" ter navidezno občevanje z napihljivimi sekslutkami, še navaja Euronews.