V Šibuji bo konec oktobra ponovno mrgolelo policistov in varnostnikov. Foto: EPA
V Šibuji bo konec oktobra ponovno mrgolelo policistov in varnostnikov. Foto: EPA

"Letos dajemo svetu jasno vedeti, da Šibuja ni prizorišče dogodkov za noč čarovnic," je na četrtkovi tiskovni konferenci dejal župan Ken Hasebe. "Prosim, ne prihajajte na postajo Šibuja za noč čarovnic," je bil jasen. Hasebe je sicer izrazil razumevanje za vse, ki jim ta praznik veliko pomeni, a je obenem opozoril, da se bo lahko zaradi nepreglednih množic ponovila lanska tragedija, ko je na praznovanju noči čarovnic v seulskem okrožju Itaewon umrlo 160 ljudi. "Nesreča s takšnim izidom se tukaj lahko zgodi kadarkoli," je še povedal.

Znamenito križišče Šibuja ob železniški postaji je že na običajen dan znano po neznanski gneči, v zadnjih letih pa je postalo priljubljen kraj za praznovanje noči čarovnic med domačini in turisti. Vsako leto se namreč tam zberejo številni mladi v kostumih.

Mestne oblasti se bojijo, da bo gneča prevelika. Foto: EPA
Mestne oblasti se bojijo, da bo gneča prevelika. Foto: EPA

Število obiskovalcev se je med pandemijo sicer zmanjšalo, vendar so bile ulice Šibuje lani na noč čarovnic spet prepolne. Mestne oblasti se bojijo, da bi bilo letos lahko še huje. "Močno se bojimo krize, da morda ne bomo mogli zagotoviti varnosti prebivalcev in obiskovalcev," je dejal Hasebe.

Zgolj avgusta na Japonsko več kot dva milijona turistov

Mestne oblasti v Šibuji med praznovanji precej povečajo število varnostnikov in uradnikov, ki obiskovalce opominjajo na mestni odlok, ki prepoveduje pitje alkohola v bližini postaje med 27. in 31. oktobrom. "Če ne bi storili ničesar, bi se lahko zbralo do 60.000 ljudi," je dejal Hasebe in dodal, da bi bila brez ukrepov gneča v primerjavi z lanskim letom neprimerljivo večja. "Bojimo se, da bi to lahko povzročilo močno povečanje nesreč in incidentov, povezanih z zastoji," je sklenil.

Letos bodo na Japonskem prvič praznovali noč čarovnic, odkar so v celoti odpravili pandemske omejitve. Popolna vrnitev turistov na Japonsko pa je dodatno povečala zaskrbljenost glede prenatrpanosti. Avgusta je Japonsko obiskalo približno 2,2 milijona turistov, te številke pa so praktično na ravni obdobja pred pandemijo. Skokovit porast turistov je povzročila tudi Kitajska, ki je prejšnji mesec odpravila triletno prepoved skupinskih potovanj na Japonsko.