Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Izolski turistični delavci so sicer že septembra dosegli mejnik, ki so ga včasih v najboljših sezonah dosegli šele proti koncu leta. Presegli so namreč več kot pol milijona prenočitev.
Izolo je od januarja do septembra obiskalo skoraj 140 tisoč turistov, kar je 14 odstotkov več kot v rekordnem letu 2019, pojasnjuje Tjaša Likar iz izolskega turističnega združenja: "Našteli smo več kot 504 tisoč prenočitev in verjamemo, da bomo do konca leta presegli mejnik iz leta 2019."

Septembra je bilo v Izoli nekaj manj gostov kot lani, a sedem odstotkov več kot pred tremi leti. Spremenila se je struktura gostov; še lani so zaradi turističnih bonov občutno prevladovali domači gosti, letos pa je razmerje skorajda uravnoteženo: "Opažamo vračanje tujih gostov. Zdajšnja struktura je podobna tisti iz leta 2019. Slovenskih gostov je približno polovica, prav toliko tudi tujih. Primarni trgi ostajajo Avstrija, Nemčija in Madžarska, opažamo pa tudi povečan prihod poljskih in čeških gostov."

Dobri rezultati navdajajo turistične delavce z optimizmom glede nadaljevanja sezone. Veliko pričakujejo predvsem od počitnic in praznikov: "Pripravljamo še zadnji Pomol okusov v tem letu, sledili bodo decembrski prazniki in Ledeni otok. Pričakujemo, da bomo do konca leta presegli mejnik iz leta 2019."

Število nočitev, ki ga lovijo, je 521.000.