Interpretativne table v krajinskem parku. Foto: Občina Ankaran
Interpretativne table v krajinskem parku. Foto: Občina Ankaran

Table odkrivajo zanimivosti in naravne vrednote zavarovanega območja, biotske pestrosti morskega okolja in človekovih tradicionalnih dejavnosti, ki so skozi leta oblikovale krajino v parku. Posebnost tabel je, da so bile za njihovo izvedbo posebej izdelane natančne in zelo kakovostne ilustracije habitatov, rastlin in živali ter gliv in drugih posebnosti parka, ki danes kot umetniška dela krasijo pred kratkim odprt Center dnevnih aktivnosti za starejše v Medgeneracijskem središču Ankaran v naselju Ankaran.

Prebivalci in obiskovalci bodo lahko dejavno in nekoliko drugače spoznavali posebnosti in zanimivosti parka ter rastlinske in živalske vrste, ki so na tem območju zaščitene. Poti bosta s tem še privlačnejši in poučnejši za izlete šolarjev, sprehajalcev in ljubiteljev narave nasploh, so sporočili z Občine Ankaran.

Foto: Občina Ankaran
Foto: Občina Ankaran

Dodali so, da se je občina v letu 2018 z ustanovitvijo Krajinskega parka Debeli rtič v svojih ciljih varovanja naravnih danosti tega prostora zavezala k ozaveščanju in izobraževanju obiskovalcev. Oboje je namreč ključno za doseganje ciljev varovanja narave, saj se le z znanjem in zavedanjem pomena biotske raznovrstnosti uspe preprečiti škodljiva ravnanja in uničevanje okolja. S tem namenom je lokalna skupnost v preteklih letih že postavila prve
informativne table na vstopnih točkah, se povezala s Skupnostjo naravnih parkov Slovenije in drugimi deležniki, predvsem šolami, s katerimi dejavno sodeluje in izvaja izobraževalne dejavnosti.

Gibanje na skrajnem robu rta odsvetujejo

Na Občini Ankaran ob tem zaradi intenzivnega krušenja klifa opozarjajo na veliko previdnost na skrajnem robu rta, kjer poteka morska tematska pot. Območje je tam opremljeno tudi z varovalno ograjo, ki obiskovalce opozarja na nevarnost na tem območju. Erozijski procesi so namreč nepredvidljivi in zaradi možnosti nenadnega odloma kamnin ali dela zemlje sta gibanje in zadrževanje na skrajnem robu rta odsvetovani, kar pa ne vpliva na uživanje v lepem razgledu.