Sodobna šestsedežnica Zvoh je po štirih desetletjih novost, ki so se je zelo razveselili upravljavci Krvavca in ima že tudi uporabno dovoljenje. Nova naprava bo velika pridobitev za smučarje, je poročala Aljana Jocif, novinarka Radia Slovenija v oddaji Po Sloveniji.

Direktor RTC-ja Krvavec Janez Janša je za Radio Slovenija povedal: "Dvosedežnica Zvoh je bila naprava, stara 40 let, počasna, neudobna. Ta naprava je zdaj najmodernejša."

Naložba je stala enajst milijonov evrov, osem jih je v okviru projekta razvoja gorskih centrov namenila država, preostalo so sofinancirali sami. "Kljub temu tri milijone ni tako malo denarja, ki smo ga morali sami zagotoviti, in tudi v nadaljevanju bomo po najboljših močeh tudi sami prispevali, levji delež bo morala znova prispevati država. Tudi v tujini upravljavci ne delajo sami, temveč s pomočjo države, regije, celo občine," je dodal Janša.

Sprva so na začetek smučarske sezone ta konec tedna upali na Krvavcu, a je snega za zdaj še premalo, zato odprtje napovedujejo, ko bodo proge pripravljene.

Soriška planina. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Soriška planina. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Na Soriški planini umetno zasneževanje
Na Soriški planini pa so sami uresničili pomembno naložbo in dokončali sistem umetnega zasneževanja, ki je stal slaba dva milijona evrov. Ljubitelji sankanja se bodo zvečer razveselili novosti: sankanja z vlečnico Slatnik in osvetljene proge, razširili pa so tudi otroški snežni park.

Turistični center Soriška planina pa je v zadnjih sedmih letih doživel razcvet, ki ga dopolnjujejo tudi z novimi namestitvami in gostinsko ponudbo. Kljub višini pa je bilo pomanjkanje snega tveganje, ki so se ga dobro zavedali tudi lastniki. Zato so bila vlaganja v umetno zasneževanje nujna, pojasnjuje prokurist Turističnega centra Soriška planina Domen Pintar: "V zasneževanje se v preteklosti ni veliko vlagalo, težava so bile nato zelene zime in predvsem decembrska obdobja. S to investicijo bomo lahko zasnežili od tri do štiri proge s to količino vode, ki jo imamo."

Ljubitelji sankanja pa se bodo razveselili nočnega sankanja z vlečnico Slatnik. "Lani sva z avstrijskim kolegom razvila produkt, in sicer sanke za prevoz z vlečnico, po rednem obratovanju smučišča bomo z žičnico vozili sankače," je povedal Pintar.

Novost so na Soriški planini razvili sami in tako obogatili turistično ponudbo.

Na štajerskih smučiščih se začenja nova smučarska sezona
Štajerska smučišča danes in jutri začenjajo novo sezono. Potem ko so prvi to že prejšnji konec tedna storili na Kopah, so danes naprave zagnali tudi na Rogli in Treh kraljih, v soboto pa se smuka začenja tudi na Mariborskem Pohorju.

Na Rogli od danes obratujejo štirisedežnica Planja, vlečnica Uniorček, Košuta in Jasa, za zdaj pa veljajo prilagojene cene dnevnih smučarskih vozovnic, za odrasle so postavljene pri 21,5 evra.

Zaradi pomanjkanja naravnega snega tekaške proge še niso urejene, so sporočili iz Uniturja in dodali, da bodo obratovati začele takoj, ko bodo to dopuščale snežne razmere.

Smučarske proge na Rogli odslej urejajo z novim teptalnim strojem, v torek pa bodo tudi uradno odprli veliko investicijo v prvo fazo Parka Mašinžaga, ki med drugim vključuje novo šestsedežnico.

Na Mariborskem Pohorju po večdnevnem zasneževanju zagon žičniških naprav napovedujejo za soboto, a bo za zdaj urejena le proga Pisker s šestsedežnico na Arehu, odprt pa bo tudi otroški poligon s trakovoma Bejbika. Tudi pri njih so cene vozovnic za zdaj prilagodili, tako da dnevna za odrasle stane 23 evrov.

Za prehod z Mariborskega Pohorja na Areh bo smučarjem na razpolago avtobusna povezava, konec tedna bosta delovala celo dva smučarska avtobusa. Ker spust s smučmi od parkirišča na Arehu proti Piskru še ne bo mogoč, gozdna cesta do zgornje postaje Cojzarice pa je zasnežena, obiskovalcem priporočajo dostop z avtomobili iz Ruš do spodnje postaje Piskra, kjer je na voljo veliko brezplačno parkirišče.

V Furlaniji - Julijski krajini odprli že vseh šest smučarskih središč

Brezplačno smuko pa ob začetku sezone danes ponujajo na Treh kraljih nad Slovensko Bistrico, kjer so za zdaj odprli vlečnico Črno jezero. Ob tem so snežne topove že preselili na smučišče Veliki vrh, ki bo začel obratovati nekoliko pozneje. Tudi na tem manjšem štajerskem smučišču so pred sezono štiri milijone evrov s pomočjo države vložili v zamenjavo vlečnice in postavitev nove štirisedežnice.

Prvi so smuko že prejšnji konec tedna omogočili na Kopah, za to soboto pa med drugim napovedujejo nočno veleslalomsko tekmo, na kateri se bosta med drugimi pomerila tudi nekdanji hrvaški smučarski zvezdnik Ivica Kostelić in glasbenik Luka Basi.

16. decembra začetek v Kranjski Gori
V Kranjski Gori so že vnaprej napovedali odprtje 16. decembra, čeprav so upali, da bodo vremenske razmere dovoljevale zagon naprav že ta konec tedna.

Za sredino decembra začetek sezone napovedujejo tudi v Cerknem, na Voglu, kjer so odvisni zgolj od naravnega snega, pa se prav tako še pripravljajo na odprtje prog.

Kakšen je bil utrip na prvi smučarski dan na Mariborskem Pohorju?
Na Mariborskem Pohorju začetek smučarske sezone