Trška Gora je simbol Dolenjske in njenega največjega ponosa – vina cviček. Morje vinogradov in zidanic ter izredno strme ozke ceste do cerkve na vrhu znamenite vinske gorice. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Trška Gora je simbol Dolenjske in njenega največjega ponosa – vina cviček. Morje vinogradov in zidanic ter izredno strme ozke ceste do cerkve na vrhu znamenite vinske gorice. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Občina bo za naložbo dobila nekaj več kot 180.000 evrov evropske denarne podpore, in sicer iz sklada za okrevanje, sama pa bo prispevala nekaj manj kot 170.000 evrov, so sporočili iz Novega mesta. Projekt je skupaj z davkom vreden 350.000 evrov.

V okviru projekta Vstopna točka Trška gora bodo uredili osrednjo terensko vstopno in tudi digitalno točko za prihod turistov na območje Trške gore.

Pod Trško goro bodo uredili parkirišče za turistične avtobuse in osebna vozila, za "trajnostni dostop do ene najznamenitejših vinskih goric v Sloveniji" pa bo občina kupila deset električnih koles in postavila kolesarnico z nadstreškom. Ta bo imela tudi servisni kotiček in električni priključek.

Ob parkirišču bodo uredili park. Obiskovalce bo od vstopne točke proti območju Trške gore vodila slabega pol kilometra dolga sprehajalna pot. Na vstopni točki bodo namestili interaktivni informacijski zaslon, ki bo združeval informacije o celotni tamkajšnji turistični ponudbi, po pobočju Trške gore pa bodo postavili usmerjevalne in informacijske table. Vzpostavili bodo še spletno stran Visit Trška gora z vsemi potrebnimi informacijami o krajevni turistični in gostinski ponudbi.

Gre sicer za območje Trške gore pri Novem mestu s 428 metri nadmorske višine. Za to vinsko gorico, ki je tudi priljubljena pohodniška točka, so značilne razpršeno razporejene zidanice. Zadnja leta so dobro obiskane turistične t. i. Odprte zidanice, znan je tudi Pohod po Slakovi poti, ki so ga trškogorski vinogradniki v spomin na harmonikarja in dolenjskega rojaka Lojzeta Slaka letos pripravili desetič zapored.

"Raznolikost turističnih produktov na Trški gori, ki so sicer njena primerjalna prednost, bo z vstopno točko združena na enem mestu, potencialnemu turistu bo omogočala preprost pregled ponudbe, osrednji informacijski center pa bo obiskovalca usmeril v različne dejavnosti glede na njegova pričakovanja," so zapisali na novomeški občini.

Pogodbo za izvedbo projekta so podpisali pred kratkim. Končali ga bodo konec oktobra 2025, so še dodali.