Praznično vzdušje v Mariboru. Foto: BoBo
Praznično vzdušje v Mariboru. Foto: BoBo

Obeti glede na rezervacije nastanitvenih zmogljivosti so primerljivi z letom 2022, so povedali na mariborskem zavodu za turizem.

Gostom ponujajo praznično dogajanje v okviru Čarobnega Maribora, kjer je najopaznejša znamenitost panoramsko kolo na Glavnem trgu. Gostinska in kulinarična ponudba sta med drugim na Trgu Leona Štuklja, kjer v drugi polovici decembra potekajo tudi koncerti. Tam bo tudi veliko silvestrovanje na prostem s skupino Zebra, silvestrske zabave pa bodo priredili tudi v hotelih, restavracijah in nočnih lokalih v Mariboru in okolici.

Na Mariborskem Pohorju je ob ustreznih vremenskih razmerah mogoče tudi smučanje. Zadnji dan v letu bo veljal podaljšan obratovalni čas Pohorske vzpenjače do 3. ure zjutraj.

"Turisti med božično-novoletnimi prazniki najbolj povprašujejo po znamenitostih v Mariboru in prazničnem dogajanju v mestu. Večina obišče najstarejšo trto, ki je edinstvena na svetu. Obiskovalci še posebej povprašujejo po božičnem sejmu, ki je na Glavnem trgu, kjer lahko s panoramskega kolesa uživajo v razgledu na praznično okrašeno mestno jedro," pojasnjujejo na zavodu za turizem.

V Mariboru so od začetka januarja do konca novembra našteli 509.249 prenočitev, kar je 26 odstotkov več kot v letu 2022 in prvič doslej več kot pol milijona. Veliko večino prenočitev, 91 odstotkov, so v tem obdobju ustvarili tuji gostje, največ Nemci, Hrvati, Srbi, Poljaki, Avstrijci, Čehi, Italijani in Madžari.

Na zavodu za turizem menijo, da se bodo ugodni trendi rasti prenočitev nadaljevali tudi decembra. "Že dlje časa se promocijsko usmerjamo na trge, ki so za našo destinacijo najbolj perspektivni, in na teh zaznavamo od 25 do 50 odstotkov prirasta," so navedli.

Optimistični tudi na Ptuju
"Mesto vsak dan obišče veliko obiskovalcev od blizu in daleč, konec tedna je številka višja. Zagotovo je močen motiv čudovito okrašeno mestno jedro, ki ga je letos dopolnila okrasitev strehe Mestnega stolpa in mostu za pešce. Program Ptujske pravljice vabi na otroške animacije in rajanja, koncerte, k nakupu darilnega programa in kulinarične ponudbe na prazničnih stojnicah," je povedala direktorica ptujskega zavoda za turizem Tanja Srečkovič Bolšec.

Proti koncu meseca opažajo rast števila prenočitev. Ta znaša od 50 do 70 odstotkov, odvisno od posameznega ponudnika. Največ gostov je iz Avstrije, Madžarske, Slovenije, Italije in Hrvaške.

Praznični program Ptujska pravljica gostom med drugim ponuja drsališče in vrtiljak. "Poleg prazničnega utripa in Term Ptuj obiskovalci tudi pozimi z veseljem obiščejo Ptujski grad in druge znamenitosti Ptuja ter se ustavijo na kuhančku na prostem ali v kakšni od mestnih kavarn," pojasnjuje direktorica.

Zadnji dan leta prirejajo na Mestnem trgu najprej otroško silvestrovanje z Niko Zorjan in Rokom iz BQL ter pozneje še veliko silvestrovanje na prostem z Recesija bandom.

Čas, ko na Rogli in v Termah Zreče, gostijo največ Slovencev
Na Rogli in v Termah Zreče bodo v času božično-novoletnih počitnic po trenutnih ocenah realizirali sedem odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani. Tradicionalno v tem času gostijo največ slovenskih gostov. Gostje bivajo pri njih v povprečju štiri dni oziroma tri noči, so za povedali v družbi Unitur.

"Stanje povpraševanj in rezervacij je v začetku prihodnjega leta ugodno. Glede na trenutna povpraševanja in trend rezervacij v zadnjem hipu, ki sta odvisna tudi od vremenskih pogojev, pričakujemo, da se bo število nočitev v prihodnjih dneh še povečalo," pravijo.