V središču mesta živi okoli 40.000 ljudi. Foto: Pixabay
V središču mesta živi okoli 40.000 ljudi. Foto: Pixabay

"Leta 2014 smo imeli na Airbnb prijavljenih nekaj manj kot 6000 stanovanj, danes jih imamo skoraj 14.378," je dejal župan Firenc Dario Nardella.

Ukrepi, ki jih je mestni svet sprejel v ponedeljek, sicer ne bodo vplivali na obstoječe turistične najeme, so pa lastnikom nepremičnin ponudili tri leta davčnih olajšav, če nepremičnine namesto za kratkoročnega ponudijo za dolgoročni najem.

Ukrepi so namenjeni predvsem sprostitvi stanovanj za lokalno prebivalstvo. Od leta 2014 so stroški običajnih mesečnih stanovanjskih najemnin narasli za 42 odstotkov.

"40.000 Firenčanov, ki živijo v središču mesta, se pritožuje, ker kar naenkrat živijo v apartmajih in hotelih," je opisal župan Nardella. Samo letos so se cene najemov zvišale za 15,1 odstotka, kar pomeni "najmanj 500 evrov mesečno za najem sobe".

Čeprav so številni tuji mediji poročali, da so Firence prepovedale Airbnb v središču mesta, ukrepi še niso uzakonjeni, temveč so prešli v javno razpravo. Mestni svetniki jih bodo znova potrjevali čez 30 dni, pri tem pa imajo v italijanski politiki mnogo nasprotnikov, poroča The Local Italia.

Poslanec vladne stranke napovedal tožbo proti Firencam

Nardella, ki prihaja iz opozicijske Demokratske stranke, je poudaril, da se je mesto odločilo za lokalno ukrepanje, saj so jih vladni načrti za ureditev turističnega sektorja razočarali. Marco Stella, regionalni koordinator stranke Naprej Italija, ki je del desne vladajoče koalicije, je napovedal pritožbo proti Firencam na upravnem sodišču.

Predsednik združenja turističnih podjetnikov Lorenzo Fagnoni pa je dejal, da so ukrepi "popolnoma napačna izbira, v nasprotju s sprostitvijo trga".

Vlada pripravlja svoje ukrepe

Italijanska vlada pripravlja predlog zakona, ki naj bi zahteval minimalno dve prenočitvi v nepremičninah v zgodovinskih mestnih središčih in občinah z visoko gostoto turistov. Vsaka stanovanjska nepremičnina, ki se oddaja turistom, bi potrebovala nacionalno identifikacijsko kodo za pomoč pri sledenju in urejanju oddajanja. Tisti, ki tega ne bodo upoštevali, bodo tvegali kazen do 5000 evrov.

Stanovanjsko krizo v Italiji spodbujajo nizke plače, pomanjkanje nepremičnin, kratkoročni počitniški najemi in visoka inflacija. Najbolj na udaru so prebivalci z najnižjimi dohodki in študenti. Več italijanskih mest, tudi Benetke in Milano, je napovedalo ukrepanje proti kratkoročnim najemom. Podobne težave imajo tudi v drugih evropskih državah.

Stroge omejitve uvedel tudi New York

Zakonodajo na področju kratkotrajnih najemov je nedavno zaostrilo tudi ameriško mesto New York. Vsi ponudniki kratkoročnih turističnih najemov se morajo prijaviti pri mestnih oblasteh in upoštevati stroge omejitve.

Gostitelj mora po poročanju Guardiana tudi sam prebivati v stanovanju, ki ga oddaja turistom. Gosti lahko največ dva človeka, ki morata imeti med bivanjem dostop do vseh delov nepremičnine. Kršilcem grozi kazen med 1000 in 5000 dolarji (954 in 4769 evri).