Panoramski pogled na Dunaj. Foto: Pixabay
Panoramski pogled na Dunaj. Foto: Pixabay

Avstrijski statistični urad je pred dnevi sporočil, da je število ljudi, ki živijo na Dunaju, preseglo mejo dveh milijonov. S tem se je v mestu obrnil demografski trend, saj se je v večini 20. stoletja z Dunaja več ljudi odselilo, kot se jih je v mesto priselilo.

Povedano drugače, Dunaj je imel predtem zadnjič dva milijona prebivalcev leta 1913, torej pred izbruhom prve svetovne vojne. Takrat je bil Dunaj prestolnica Avstro-Ogrske. Po razpadu te tvorbe leta 1918 pa sta se zmanjšala tako pomembnost in veljava mesta kot število njegovih prebivalcev.

Dunaj je od Ljubljane oddaljen okoli štiri ure vožnje z avtomobilom. Foto: EPA
Dunaj je od Ljubljane oddaljen okoli štiri ure vožnje z avtomobilom. Foto: EPA

V zadnjih desetletij se je prebivalstvo Dunaja, podobno kot v večini drugih evropskih mest in držav, vse bolj staralo. V 70. letih 20. stoletja je tako Dunaj veljal celo za demografsko eno najstarejših mest na svetu, piše portal The Mayor. Leta 1988 je na Dunaju živelo le še 1,48 milijona ljudi, kar je bilo najmanj prebivalcev v 20. stoletju.

Nato pa so se spremenile geopolitične razmere v svetu. Po padcu berlinskega zidu in razpadu Jugoslavije je nov dom na Dunaju našlo veliko izseljencev in beguncev, v zadnjih letih se število prebivalcev povečuje tudi na račun sirskih, afganistanskih in ukrajinskih beguncev.

V 21. stoletju je tako število prebivalcev Dunaja stalno rastlo, v povprečju za skoraj 20.000 na leto. V primerjavi z letom 2000 ima Dunaj kar 400.000 meščanov več, ob tem pa se je demografska slika v mestu spremenila, saj se je povprečna starosti močno znižala. Na Dunaju je tako danes 39 odstotkov prebivalcev rojenih zunaj meja Avstrije, kar pomeni, da gre ob Bruslju za eno etnično najbolj raznolikih mest v Evropski uniji.

Za največja mesta v Evropi sicer veljajo Carigrad, Moskva, London in St. Peterburg, na petem mestu pa je Berlin, ki je obenem tudi največje mesto v državah članicah EU-ja.