Ljubno ob Savinji. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Ljubno ob Savinji. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Ekipa Slovenske turistične agencije na čelu z direktorico Majo Pak se je v okviru obiska seznanila s stanjem v turizmu po poplavah in se pogovorila s ponudniki iz celotne Zgornje Savinjske doline, ki so po navedbah agencije Saša izpostavili večje število težav, s katerimi se srečujejo na poti do okrevanja po povodnji.

Maja Pak je v odzivu potrdila zavezo STO-ja, da regiji v okviru svojih dejavnosti in zmožnosti pomaga pri promociji. Direktorica razvojne agencije Saša Biljana Škarja in vodja projektov s področja turizma pri agenciji Maja Ratej pa sta predstavili trenutne dejavnosti agencije na področju obnove in razvoja doline po poplavah in nekatere pobude ter predloge ukrepov, ki so jih posredovali pristojnim državnim ustanovam.

Agencija Razvojne agencije Savinjsko-Šaleške regije (Saša) je skupaj z STO-jem pripravila tudi tržnokomunikacijski akcijski načrt, ki opredeljuje različne kanale in skupne promocijske aktivnosti kot pomoč regeneraciji turizma v Zgornji Savinjski dolini po poplavah.

Te dejavnosti že potekajo. Zgornji Savinjski dolini kot eni od vodilnih destinacij bo po poplavah v okviru javnega razpisa za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe na voljo tudi nekoliko več sredstev za promocijo v letu 2024.

Največ škode v ujmi je po ocenah utrpela občina Ljubno ob Savinji, in sicer za 104 milijone evrov, v Nazarjah je bilo škode za 100 milijonov evrov, na Rečici ob Savinji za 95 milijonov evrov, v Lučah za 91 milijonov evrov, v Gornjem Gradu za 44 milijonov evrov, v Mozirju za 42 milijonov evrov in v Solčavi za 2,6 milijona evrov.

Župani občin s tega območja ocenjujejo, da se razmere na terenu umirjajo, a je stanje še vedno kritično, ker se po njihovem prepričanju veliko prepočasi odvija čiščenje vodotokov in hudournikov.