Drag šampanjec je pogosti spremljevalec razkošnih jaht. Foto: MMC RTV SLO
Drag šampanjec je pogosti spremljevalec razkošnih jaht. Foto: MMC RTV SLO
Internautica 2009
Plovila so bila razstavljena tako v vodi kot na kopnem. Foto: MMC RTV SLO

Kot so sporočili organizatorji, se je letošnjega navtičnega dogodka v šestih dneh udeležilo okrog 28.000 obiskovalcev. Lani si je sejem ogledalo rekordnih 38.000 obiskovalcev, letos pa so tudi zaradi finančne krize že vnaprej pričakovali manjši obisk. Na razstavnih površinah je bilo mogoče videti programe in predstavitve prek 200 razstavljavcev iz 12 držav.

Na sejmu je bilo letos razstavljenih 180 plovil, med katerimi so nekatera segala tudi prek 80 čevljev v dolžino. Poleg plovil uglednih blagovnih znamk, ste lahko pobliže spoznali tudi, kakšne so trenutne smernice v navtični industriji in možnosti spodbujanja razvoja navtičnega turizma na Jadranu in v Sredozemlju.

Portoroški salon plovil je ponudil številne spremljevalne dejavnosti in dogodke, kot so regata Jacques Lemans Cup 2009, različne umetniške razstave, predavanja, strokovne konference in seminarje o navtiki in ekologiji, po prizorišču navtične razstave pa je potekala tudi parada starodobnih vozil.

Internautica je sicer v prvi vrsti prodajno naravnana, saj so si lahko morebitni kupci podrobneje ogledali želeno barko, opravili testne plovbe ali izbrano plovilo kupili.

Na zmagovalnem podiju tudi slovensko znanje
Vsi obiskovalci so lahko sodelovali tudi pri izboru za naj plovila letošnje Internautice: naj plovili Internautice 09 v kategoriji "Motorne jahte in čolni" sta postali dve razkošni motorni jahti: dominator 780 in mochi longrange 23. Naj jadrnica je po mnenju obiskovalcev elan 450, v kategoriji "Športni motorni čolni" pa je največ glasov osvojila adriana 44, ki je postala tudi Naj plovilo letošnje Internautice. Naziv "Navtični projekt leta" je šel v roke Jerneju Jakopinu, ki je avtor plovila na hibridni pogon greenline hybrid.

Čeprav je bil letošnji sejem zaradi vsesplošne gospodarske krize nekoliko okrnjen, pa si organizator vseeno zasluži pohvalne besede za organizacijo in pester izbor stvari iz navtike.

Jure Rejec