11 oseb je Justina Roilanda (levo) obtožilo spolnega nasilja Foto: AP
11 oseb je Justina Roilanda (levo) obtožilo spolnega nasilja Foto: AP

V letih po prvencu risanega fenomena Rick in Morty leta 2013 je soustvarjalec oddaje Justin Roiland postal titan animacijske industrije in videoiger, obenem pa je postal takojšnja ikona mladinske protikulture, vpliv njegove ustvarjalnosti pa se je na vrhu norije Rick in Morty leta 2017 čutil praktično povsod po svetu, risana lika sta krasila tako izdelke iz konoplje kot NFT-je.

Toda ko se je 43-letnik zabaval z losangeleškimi zvezdniki, je ugotovil, da lahko svojo slavo uporabi za navezovanje stikov in razvijanje odnosov z mladimi oboževalci, vključno z mladoletniki. 11 žensk in nebinarnih oseb je delilo na tisoče sporočil, izmenjanih z Roilandom med letoma 2013 in 2022, poroča NBC.

Devet izmed teh oseb je povedalo, da je Roiland tekstovne izmenjave na neki točki spremenil v spolnostno sugestivne. Tri osebe so bile stare 16 let, ko so si začele dopisovati s 43-letnikom. Vpleteni so z NBC News delili tudi slike, posnetke, objave na družbenih omrežjih in e-poštna sporočila. Številni so animatorja spolnih prestopkov obtožili po tem, ko je bil leta 2020 obtožen družinskega nasilja in protipravnega pridržanja. Te obtožbe so bile pozneje umaknjene.

Ena izmed žensk je za NBC povedala, da jo je animator spolno napadel na zmenku in jo prisilil v oralni seks, čeprav v to ni privolila. Druga domnevna žrtev pa je povedala, da so ji plačali polet v Los Angeles, kjer je nato močno opita spala z Roilandom. Pravi, da se zdaj počuti izkoriščeno. Obe ženski sta bili takrat stari 20 let in trdita, da jima je Roiland priskrbel alkohol (v ZDA je alkohol dovoljeno kupovati pri 21 letih). Odvetnik Andrew Brettler, ki zastopa Roilanda, je v pismu za NBC News obtožbe označil za lažno obrekovanje.