Leta 2012 je s Crazy Horse izdal albuma Americana in Psychedelic Pill. Foto: AP
Leta 2012 je s Crazy Horse izdal albuma Americana in Psychedelic Pill. Foto: AP

V znamenju 50-letnice nastanka in izdaje znamenitega albuma Harvest, ki ga je ustvaril Neil Young, bodo 1. decembra v kinematografih po svetu na velikih platnih predvajali dokumentarni film Harvest Time iz leta 1971. Dodatne projekcije na izbranih lokacijah sicer načrtujejo tudi 4. decembra, za domači ogled pa bo film na voljo pozneje.

Neil Young: Harvest Time bo gledalcem ponudil vpogled v kariero kanadskega glasbenika, ki velja za enega najboljših rokerskih kitaristov vseh časov, med januarjem in septembrom 1971, videli bodo lahko tudi posnetke nastopov in vaj z njegovega ranča v Severni Kaliforniji. Posnetke dopolnjujejo videi z njegovega koncerta z Londonskim simfoničnim orkestrom ter spomini iz studia v Nashvillu, kjer je grammyjevec, ki je bil takrat v svojih 20. letih, pilil svoje skladbe, kot so Old Man, A Man Needs A Maid in Alabama.

"Ta album je vnesel veliko spremembo v moje življenje. Igral sem z nekaterimi odličnimi prijatelji in res je super, da album živi toliko časa. Ko ga poslušam, si mislim, da sem imel res srečo, da sem bil tam," je povedal 77-letni roker, navdušen zbiratelj kitar, ki se že veseli, da bodo ljudje to obdobje lahko videli v kinu.

Doslej še neizdani film je del paketa, v katerega bo vključen tudi album, ki je z več platinastimi nakladami obveljal za njegovo najbolje prodajano ploščo.

Pravkar je izšel 42. studijski album World Record

Kanadski pevec, kitarist in tekstopisec Neil Young, rojen leta 1945 v Torontu, je glasbeno kariero začel v 60. letih. Preselil se je v Los Angeles in ustanovil skupino Buffalo Springfield, zatem se je odločil za samostojno pot. Vmes se je začasno pridružil trojici Crosby, Stills & Nash, na več samostojnih albumih pa ga je podprla zasedba Crazy Horse.

Zadnji album, z naslovom World Record, na katerem se mu je pridružila druščina, ki jo sestavljajo kitarist Nils Lofgren, basist Billy Talbot in bobnar Ralph Molina, je pravkar izšel.