Liza Praprotnik, David Urankar in Andreja Gregorič bodo odslej vaša družba ob večerih
Liza Praprotnik, David Urankar in Andreja Gregorič bodo odslej vaša družba ob večerih "na dvojki". Foto: Matic Kremžar

Oddaja bo na sporedu bo od ponedeljka do petka tudi v poletnih mesecih. Vsak dan se bodo v oddaji določeni tematiki posebej posvetili – ob ponedeljkih črni kroniki, ob torkih potrošništvu, ob sredah zdravju, ob četrtkih znanosti in tehnologiji, v petek pa bo več časa namenjenega gospodarstvu. Vsako oddajo bo zaokrožila rubrika Magnet, v kateri boste lahko izvedeli novice iz sveta "šovbiznisa" tako doma kot na tujem. Urednici oddaje sta Natalia Schlauer in Vera Ladžič.

Panoramo bodo izmenjaje vodili Andreja Gregorič, ki je že znan obraz Informativnega programa TV Slovenija, ter Liza Praprotnik in David Urankar, ki ju do zdaj nismo bili navajeni v informativnih oddajah.

A izziva se prav nič ne bojita, prav nasprotno. Liza je dejala, da ji prehod v resnejše tematike ni delal prevelikih preglavic, predvsem zaradi precej temeljite vnaprejšnje priprave. Spomnila je, da ima tudi kar nekaj televizijske kilometrine kot novinarka in redaktorica. "V informativnem programu sem že delala pred leti, še pod urednico Ljerko Bizilj, ko sem ob delu pri oddaji Dobro jutro na TV SLO 3 (parlamentarni program) ob sobotah in nedeljah pripravljala črno kroniko," je dejala. Ekipi Panorame se je pridružila zaradi novega izziva, profesionalne ekipe in priložnosti ustvariti nekaj novega za gledalce.

David Urankar je voditelj, maneken, spletni vplivnež in nekdanji državni reprezentant v vožnji z bobom. Foto: Matic Kremžar
David Urankar je voditelj, maneken, spletni vplivnež in nekdanji državni reprezentant v vožnji z bobom. Foto: Matic Kremžar

David Urankar ostaja tudi v oddajah Dobro jutro in Avtomobilnost

"Predvsem mi je bil všeč koncept. In seveda izziv, energija in adrenalin, ki pritičejo postavljanju nove oddaje in projekta," je dejal David Urankar, ki kljub novi zadolžitvi ostaja tudi del oddaj Dobro jutro in Avtomobilnost, saj je bila to njegova velika želja. Dejal je, da se v obeh kolektivih še vedno odlično počuti, saj sta tako ekipa kot vzdušje odlična, zato bo sedel na več "stolih" hkrati.

Priljubljeni voditelj je dodal, da je odraščal ob spremljanju legend informativnih oddaj, domačih in tujih, zato je izjemno hvaležen in počaščen, da je tudi sam dobil priložnost, da se preizkusi v informativnem programu. "Voditeljeva vloga v takšnem formatu oddaje je po mojem mnenju povezati vse, kar je o tematiki pripravila ekipa, in to na zaključen in razumljiv način. Da gledalec ve, o čem bo tekel prispevek, zakaj je v studio prišel gost in kaj bo razložil novinar, ki je določeno temo naštudiral," je dejal.

Andreja Gregorič napoveduje poglobitev v teme in dinamično oddajo

Andreja Gregorič se bo v nasprotju z Urankarjem v prihodnje posvetila le delu v oddaji Panorama, v kateri jo bo mogoče videti ne le v voditeljski vlogi, ampak tudi kot novinarko. "Informativni blok je zahteven in kompleksen projekt, ki zahteva celega človeka, zato ne dopušča kaj veliko dodatnih zadolžitev, vsaj v tem trenutku ne," je pojasnila svojo odločitev.

Zakaj se je pridružila novi oddaji? "Zanimiv je bil zlasti koncept oddaje, v katerem prepoznavam veliko prednost. Objavili bomo lahko daljše prispevke, kar omogoča poglobitev v tematiko, njeno analizo, umestitev v kontekst. Veliko pozornosti posvečamo dinamiki, zato bomo vsebino podajali v raznolikih oblikah, tudi žanrsko in tematsko bo oddaja zelo raznolika," obljublja Gregorič.

Novinarka, urednica in voditeljica Andreja Gregorič ostaja zvesta informativnim oddajam, a na drugem programu TV Slovenija. Foto: Matic Kremžar
Novinarka, urednica in voditeljica Andreja Gregorič ostaja zvesta informativnim oddajam, a na drugem programu TV Slovenija. Foto: Matic Kremžar

Kot je dejala, je izbira tem in gostov vedno rezultat pogovora in dogovora z urednikom, saj meni, da se lahko obnese le povezovalni način dela. Delo v uredništvu so tako zastavili kot izmenjavo mnenj, sodelovanje, poslušanje in dopolnjevanje. V ekipi Panorame je ob novinarjih in urednikih še več deset ljudi, na primer podporni delavci in produkcijska ekipa. "Ta del ekipe je velikokrat po krivici spregledan. A kar veliko rok in glav je potrebnih za to, da se lahko izpelje tako kompleksna oddaja," je spomnila.

Liza Praprotnik se vrača v studio, v katerem je leta 2009 opravila avdicijo

Tudi Liza Praprotnik je prepričana, da bo celotna ekipa odlično opravila delo. "Zelo me veseli, da je v redakciji prijetna energija, na ekipo sem ponosna – imam sodelavce, katerih delo sem občudovala že prej. Ko smo se prvi kolegi začeli zbirati, je bil studio še v stari obliki in smo lahko opazovali njegovo prenovo in scensko dopolnjevanje. To je studio, v katerem sem leta 2009 opravila avdicijo za oddajo Dobro jutro in v katerem smo začeli tudi vsi sedanji voditelji Panorame," je bila kar malo nostalgična. Dodala je, da so že več tednov pred prvo oddajo v živo preizkušali, kako studio deluje v novi obliki, imeli so vaje z režijo in se usklajevali produkcijsko, novinarji so tudi igrali goste, strokovnjake, ki jih bodo gostili v živo.

Liza Praprotnik je nekdanja napovedovalka vremena v oddaji Dobro jutro, poleg novinarstva in voditeljstva pa se ukvarja tudi z igralstvom in manekenstvom. Foto: Matic Kremžar
Liza Praprotnik je nekdanja napovedovalka vremena v oddaji Dobro jutro, poleg novinarstva in voditeljstva pa se ukvarja tudi z igralstvom in manekenstvom. Foto: Matic Kremžar

Liza Praprotnik najraje poroča o veselih novicah in temah o napredku ter stvareh, ki "kažejo na vedno večjo mentalno odprtost družbe, tudi odpravo predsodkov". Vedno znova jo razveselijo tudi osebne zgodbe ljudi, ki se končajo pozitivno. David Urankar ima drugačno polje zanimanja: "Sem kar radoveden in veliko stvari pritegne mojo pozornost, ampak če moram odgovoriti - zdravje, varčevanje in vse, kar vsaj malo diši po športu," je dejal z nasmehom na obrazu.

Andreji Gregorič pa se zdi predvsem pomembno prestreči družbeni odziv na aktualne dogodke. "Prizadevam si razumeti kontekst, ki dogodke prostorsko in časovno umesti. Zdi se mi, da tega konteksta primanjkuje, kar je odličen poligon za razrast napačnih interpretacij, manipulacij, zavajanj, lažnih novic, strahov, panike … Bistveno se mi zdi, in to razumem tudi kot enega od poslanstev novinarstva, da ljudem ne le podajamo informacije, ampak s pomočjo relevantnih sogovornikov, analize, poglobitve v temo razložimo, zakaj je to pomembno zanje. To je pomembno za zunanjepolitične problematike, ki se zdijo daleč stran, če pa predvidimo nekaj korakov naprej, lahko dojamemo, da bodo slej kot prej to postali tudi naši problemi. Sicer pa sama kot ključna področja za našo prihodnost dojemam demografijo, digitalizacijo ter okolje oziroma podnebne spremembe."

Do boljšega razumevanja s privlačnimi grafikami

Voditelji se bodo v studiu menjavali tedensko in tudi znotraj tedna oziroma odvisno od njihovih delovnih obveznosti in vsakdanjih življenjskih situacij. Vsi trije se strinjajo, da bo Panorama nagovarjala širok krog gledalcev, ki, kot pravi Andreja Gregorič, želijo več kot le pregled dnevnih dogodkov in tem. "Lotevali se bomo tem, ki ljudi vznemirjajo, skrbijo pa tudi veselijo. Zdi se mi pomembno, da bomo do tem pristopali tako, da bomo še vedno pustili prostor za to, da si gledalci sami ustvarijo svoj pogled na temo, da razmišljajo in morda tudi raziskujejo naprej," je dodala.

Oddaja bo ponudila tudi bogato vizualno podobo oziroma privlačno in razlagalno grafiko, ki pomeni vpeljevanje sodobnih medijskih smernic v podajanju televizijskih vsebin, so prepričani na TV Slovenija.

Panorama
V ponedeljek na ekrane prihaja Panorama
Aktualno: prihaja Panorama