Konkurenca preostalim 23 tekmovalkam, ki si želijo postati mis Universe, je postala Rikkie Valerie Kolle, ki pa orje ledino – postala je prva transženska, ki je bila v zgodovini lepotnega tekmovanja okronana za mis Nizozemske.

Ko sta ji predhodnica Ona Moody in trenutna mis Universe R'Bonney Gabriel iz Združenih držav Amerike predali krono, so 22-letnico, ki je blestela v rdeči obleki, premagala čustva. Njeno zmago je pospremil tudi bučen aplavz, poroča Daily Mail.

Manekenka je kasneje na družbenem omrežju Twitter zmagoslavno zapisala: "Uspelo mi je! Neresnično se mi zdi, da sem mis Nizozemske. Bilo je poučno in lepo potovanje." Novopečena misica je "neopisljivo ponosna in srečna", predvsem pa je zadovoljna, da je nanjo ponosna tudi njena skupnost. "Ne glede na to, kje na svetu ste, bi vam rada stala ob strani in bila vzor, ki sem ga kot majhna pogrešala," je še poudarila Kolle, ki je že vzhičena nad prihajajočo dogodivščino, in se zahvalila tudi žiriji, sotekmovalkam ter družini in prijateljem.

Prva transženska, ki se je potegovala za priznani naziv, je bila Španka Angela Ponce

Transspolne osebe se za krono mis Universe lahko potegujejo od leta 2012, zvezdnica pa bo sicer šele druga transženska, ki bo tekmovala na tem lepotnem izboru. Prva je bila namreč Španka Angela Ponce, ki je za priznani naslov tekmovala leta 2018. Na začetku leta je transženska Daniela Arroyo González tekmovala v portoriškem tekmovanju, a se ni uvrstila naprej.

Letošnje tekmovanje za mis Universe se bo odvilo decembra v Salvadorju, točen datum še ni potrjen. Za naslov se bodo borile tekmovalke iz 24 držav.

Kot transspolna oseba se sicer opredeljuje tudi tajska podjetnica Anne Jakrajutatip, ki je oktobra 2022 kupila organizacijo mis Universe. Do takrat je bil sistem tekmovanj sicer v lasti nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.