Dovolj poguma za skok je zbralo 20 tekmovalcev. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Dovolj poguma za skok je zbralo 20 tekmovalcev. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Z vrha mostu je skočil tudi nekdanji smučarski skakalec Cene Prevc. Pomerili so se v več kategorijah in tehnikah – največ občudovanja so poželi s figurativnimi skoki in značilnimi kanalskimi lastovkami.

Izjemna osredotočenost tik pred skokom, spodbuda soskakalcev in ... gremo! Med 20 tekmovalci, ki so zbrali pogum za odriv s 17-metrskega mostu nad reko, so bila tudi dekleta. Pia Ban iz Kopra je dejala: "Upati si je treba. Lepo je, ko se telo napne in skoči. Predvsem pa je treba skočiti z glavo."

Na vprašanje, kakšni so občutki sekundo, preden se počene v globino, je Ilija Maravić iz Srbije dejal: "Odlični, a težko jih je opisati. To vedo samo fantje in dekleta, ki skačejo."

Še nekaj dni pred izvedbo skokov – v Kanalu jih sicer pripravljajo že vse od leta 1989 – je bilo kar precej dvoma, če bo reka dopustila prireditev. Branko Dolenc, predsednik Turističnega društva Kanal ob Soči, je pojasnil: "Pred enim tednom je bila Soča kot hudourniška reka zelo visoka. Upali smo, da ta hudournik res postane hudournik in da upade. In Soča je danes na normalni ravni. Je nekoliko bolj hladna, ampak barva je krasna."

Cene Prevc med skokom v globino. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Cene Prevc med skokom v globino. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Soča globoka med deset in dvanajst metrov

"Soča je letos mrzla. Že barva je mrzla, tako da takoj, ko sem videl barvo, sem vedel, da bo zelo sveža," je dejal še en pogumni skakalec, Aleš Krničnik iz Maribora. Dolenc je pojasnil, da ima Soča trenutno temperaturo okoli 16 stopinj, njena globina pa znaša od deset do dvanajst metrov.

Dovolj poguma za skok v globino je zbral tudi naš nekdanji izjemni letalec Cene Prevc. A, kot je dejal, je ogromna razlika med snegom in vodo oziroma med letalnico in mostom. "Mi praktično nikoli nimamo tako velikega padca, kot je tukaj dol z mosta. Pri nas je zgolj videti, gre za nekakšno optično prevaro, kot da skačemo nekam daleč v globino," je dejal vedno dobro razpoložen.

Najboljša med dvajsetimi je bila tokrat mlada Ukrajinka, tudi mladinska svetovna prvakinja v skokih, Neli Čukanivska, ki je dejala: "Prvič sem v tem mestu. Tu je zelo lepo, voda je kar hladna, ampak vreme je zelo lepo."

Tradicionalne kanalske skoke je popestril še izjemni akrobatski pilot.

Doslej so skoki s kanalskega mosta odpadli le štirikrat – leta 1991 zaradi osamosvojitvene vojne, leta 2002 zaradi dežja, leta 2020 in 2021 pa zaradi epidemije covida-19.

Tradicionalni skoki s kanalskega mostu