Lani so načrtovali več kratkih postankov, da ne bi spodbujali prevelikih množic. Foto: BoBo
Lani so načrtovali več kratkih postankov, da ne bi spodbujali prevelikih množic. Foto: BoBo

Zadnji dve leti so zaznamovali ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19, tako pa ni bilo tradicionalnega množičnega čakanja na prihod dedka Mraza ob vznožju Pohorja – v Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Maribor so izvajali samo njegove sprevode po soseskah. Letos so se odločili, da znova priredijo tudi množično prireditev pod Pohorjem.

Tako se je danes ob 17. uri dedek Mraz s sedežnico spustil s Pohorja na Snežni stadion, kjer so ga lahko otroci končno znova pričakali v večjem številu. Tega dogodka se je v prejšnjih letih udeležilo tudi približno 3000 ljudi. "Veliko ljudi pričakujemo tudi letos. Tiste, ki jim ne bo uspelo danes priti pod Pohorje, vabimo, da se udeležijo obiskov dedka Mraza po mestu, ki so priložnost za srečanje z njim v manjšem številu," je povedala koordinatorica ZPM-a Maribor Tadeja Dobaj.

V prihodnjih dneh bo dobri mož s pravljičnim spremstvom in skrivnostno vilo Simono potoval po mariborskih soseskah, podrobne poti dobrega moža bodo objavljene na spletni strani ali družbenih omrežjih ZPM-a Maribor. Obiskovalcem svetujejo, da preverijo najnovejše zapise, saj se ti lahko spreminjajo zaradi različnih okoliščin.

Slovo dedka Mraza bo 28. decembra na Trgu Leona Štuklja.

S prihodom dedka Mraza v drugo največje slovensko mesto, kjer so praznično osvetljavo prižgali že 1. decembra, najvidnejša letošnja novost pa je panoramsko kolo na Glavnem trgu, se začne tudi praznično dogajanje v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor. Vsak delovni dan popoldne do 23. decembra vabijo na ustvarjalne delavnice, na katerih bodo izdelovali darila.

"Darila, ki jih izdelamo in ovijemo sami, so najsrčnejša, nosijo pozitivno sporočilo in varujejo okolje," so poudarili v ZPM-u Maribor, kjer med novoletnimi počitnicami vabijo otroke tudi v dopoldanskem času. Med drugim bodo izdelovali instrumente, plesali in se družili ob družabnih igrah.