Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona

Kot kaže odštevalnik, nas do začetka Gasilske olimpijade v Celju ločijo še trije dnevi. V Celje prihaja okoli 2600 tekmovalcev iz 20 držav. Večina jih bo nastanjena v celjskih šolah, kjer so zanje že uredili ležišča. "Vsaka tekmovalna ekipa ima 12 ležišč ali postelj v učilnici, za tekmovalce, za njihovega trenerja ali maserja in tako naprej," pojasnjuje Branko Jezernik, vodja projekta priprave bivalnih prostorov.

V knežjem mestu bo pestro že od nedelje dalje. Vrstili se bodo koncerti, kulinarični dogodki, v sredo pa se bo začel tekmovalni del. Mladinci se bodo merili v vaji z ovirami in štafeti z ovirami, še bolj pestro pa bo med člani, ki jih med drugim čaka vaja s kljukasto lestvijo. "Kjer morajo tekmovalci preteči 30 metrov in priti v 3. nadstropje z lestvijo, in to zelo hitro, v 13 sekundah najhitrejši tekmovalci to izvedejo," razlaga poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Franci Petek.

Na olimpijado se je uvrstilo tudi 19 slovenskih ekip, nobena sicer iz Celja, a bodo domači gasilci vseeno del dogodka, saj sodelujejo v skupini več kot 2000 prostovoljcev. "Naša zveza je zadolžena za pripravo samih prog, ki bodo na tekmovanju, to pomeni pospravljanje in postavljanje in pa vse tiste vzporedne dejavnosti, kot so kurirji, redarji," razlaga Sašo Farčnik, predsednik Gasilske zveze Celje.

Otvoritvena slovesnost bo prihodnjo sredo, kot se spodobi, s pravo gasilsko veselico, na kateri bo zadonela tudi himna Gasilske olimpijade.

Gasilska olimpijada bo v Celju