Na stojnicah je mogoče dobiti različne slovenske izdelke. Foto: BoBo
Na stojnicah je mogoče dobiti različne slovenske izdelke. Foto: BoBo

Kot je pred začetkom dogodka povedal vodja organizacijskega odbora Peter Pribožič, so letos skupaj ocenjevali 990 izdelkov, priznanja pa bodo podeljevali v soboto in nedeljo. Vse tri dni bodo lahko obiskovalci na razstavi spoznavali in okušali letošnje najboljše izdelke iz moke ter mesne izdelke vseh kategorij, pa tudi vina slovenskih kmetij.

Sobotni del prireditve Dobrote slovenskih kmetij bo ob razstavi in podelitvi priznanj namenjena Folkfestu, kjer se bodo predstavile folklorne skupine, potekali bodo predstavitev Bolfenškega društva starodobnikov, delavnica o nagrajenih vinih na Dobrotah slovenskih, za najmlajše pa zabavne delavnice.

Zadnji dan prireditve se bo v nedeljo začel z nastopom folklorne skupine Rogoznica in mašo v cerkvi svetega Petra in Pavla, po podelitvi drugega dela priznanj pa se bo tradicionalni dogodek sklenil z javno radijsko oddajo Radia Ptuj Med ljudskimi pevci in godci.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je še povedal Pribožič, gre pri njihovi prireditvi za praznik slovenskega podeželja. Vse to, kar znajo narediti roke na kmetijah, po njegovem pomeni razvojno priložnost za mlade na podeželju, zato je za organizatorje še toliko bolj pomembno povezovanje s šolstvom na tem področju. "Mladi lahko v tem vidijo perspektivo, saj povprečne kmetije samo z osnovno dejavnostjo danes težko preživijo. Če svoje pridelke predelajo v končne izdelke z višjo dodano vrednostjo, pa jim to omogoča tudi zaposlitev na kmetiji," je dodal vodja vsakoletnega dogodka, ki se s promocijo domačih izdelkov trudi kmetije k temu še dodatno spodbuditi.

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko pa je v pozdravnem nagovoru dejala, da je kmetijstvo gospodarska dejavnost posebnega družbenega pomena predvsem zaradi njegove večnamenske vloge. Kmetijstvo moramo obdržati v nezmanjšanem obsegu tudi v prihodnosti, so jo na ministrstvu povzeli v sporočilu za javnost. "Zato moramo spodbujati mlade, da ostajajo na domačih kmetijah in nadaljujejo družinsko tradicijo pridelave hrane. Mladi pa so tudi pobudniki sprememb. Svoj prispevek k promociji poklica kmeta vsekakor dodaja tudi naše ministrstvo. Ena od aktivnosti, namenjena predvsem mladim, je kampanja Lepo je biti kmet," je dejala.