Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Sobotna noč v Portorožu. Gneča, kamor se obrneš. Ura je že čez polnoč, od tu naprej bo zunaj samo še mladina. Toda, kam naj se dajo? Organiziranih zabav ni, zato preostane samoorganizacija. Poceni aranžma. Plaža, pijača in glasba.

Občina za mlade že dolgo nima posluha, jim je pa dovolila zabavo na plažah. Potem ko je padel odlok o prepovedi pitja alkohola na plaži, se mladi tam še naprej zabavajo, za njimi ostajajo kupi nesnage.

Sorodna novica Od Ambasade do Africe: Kdo je zatemnil diskozvezdo v Sloveniji?

"Mladi seveda nimajo kam, končajo na plaži, lokali zaradi omejitev tudi ne morejo do ne vem katere ure absorbirati," toži Đenio Zadkovič, župan občine Piran.

Za razliko od izolske občine, kjer so z odlokom popolnoma prepovedali pitje alkohola na plaži, v Piranu problem rešujejo z okrepljeno ekipo redarjev.

Novih klubov v Portorožu in okolici ni. Potencialni investitorji se bojijo investirati v to območje, lokalne oblasti pa se izogibajo organizaciji dogodkov na prostem.

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

"O tem pričajo tudi novi odloki o prepovedi pitja na javnih površinah, prepovedi druženja ... to je problem, ki se vleče dolgih 5 do 6 let," je povedal Daniel Škerjanec, vodja civilne iniciative Save Ambasada Gavioli.

Portorož živi od stare slave

Portorož živi od stare slave, ki je že dolgo ni več. Obala je bila sinonim za zabave na prostem, ki so si jo lahko privoščile prav vse generacije. Za vsakega je bilo nekaj.

"Kot pa vemo mi, malo starejši, pa še starejše generacije naših staršev, ki so imeli več 10, 15 prostorov oz. krajev za druženje in spoznavanje novih ljudi, kar je ključen dejavnik v razvoju vsakega človeka," je povedal Škerjanec.

Piranski župan sicer zatrjuje, da so mladim stopili naproti. Pripravljajo veliko novih projektov, mladim pa naj bi namenili tudi del skladišč soli v Portorožu.

"Do takrat pa – plaže, parkirišča in zasebne zabave. Kakor se kdo znajde," je povedal župan Pirana.

Kako se zabavajo mladi v slovenski Istri?