Elizabeta II. na slavnostni večerji na Brdu pri Kranju leta 2008. Foto: EPA
Elizabeta II. na slavnostni večerji na Brdu pri Kranju leta 2008. Foto: EPA

Elizabeta II. je v Slovenijo na obisk skupaj z možem, princem Filipom, prišla oktobra leta 2008. Monarhinja je ob prihodu na tridnevni državniški obisk iz letala izstopila v turkizno modrem plaščku s črnimi črtami. Na glavi je imela kraljica, ki je bila znana po ljubezni do različnih pokrival, pripadajoč turkizno moder klobuček. V rokah, ki so jih pokrivale črne rokavice, pa je držala črno torbico. Takratni predsednik Danilo Türk je kraljico sprejel na Brdu pri Kranju z vojaškimi častmi, po pogovorih pa je kraljevi par gostil na slovesni večerji.

Predsednik je njeno veličanstvo odlikoval z redom za izredne zasluge Republike Slovenije, in sicer za zasluge pri razvijanju in utrjevanju prijateljskih meddržavnih odnosov ter za njen prispevek k utrjevanju mednarodnega miru in številna človekoljubna dejanja.

Sprejem na letališču. Foto: EPA
Sprejem na letališču. Foto: EPA

Kosilo na Ljubljanskem gradu

V okviru obiska je kraljica skupaj s Filipom obiskala Lipico, kjer se je seznanila s programom klasične jahalne šole in simbolično v dar prejela lipicanca. Ta je ostal v trajni oskrbi tamkajšnje kobilarne. Plemeniti lipicanski žrebec 085 Favory Canissa XXII je sicer leta 2017 poginil. Star je bil 25 let. V prestolnici sta se kraljeva gosta na Ljubljanskem gradu udeležila kosila, ki ga je priredil takratni britanski veleposlanik Tim Simmons. Udeležilo se ga je tudi približno 80 gostov, ki so pripomogli k uspešnosti slovenske osamosvojitve in njeni promociji. Sprehodila sta se po Tromostovju, kjer ju je pričakala množica ljudi. Spremljala sta ju takratni predsednik republike Türk in ljubljanski župan Zoran Janković.

V Sloveniji je bila tri dni. Foto: EPA
V Sloveniji je bila tri dni. Foto: EPA

Prešernov trg je bil povsem zapolnjen z radovedno množico več tisoč ljudi, ki so prišli pozdravit britansko monarhinjo. Njen prihod je naznanila kolona vozil, ki se je ustavila pri Adamič-Lundrovem nabrežju. Nasmejana kraljica je zbranim večkrat pomahala v pozdrav. Med sprehodom čez Tromostovje se je na kratko zadržala v pogovorih z otroki, med njimi so bili učenci Mednarodne britanske šole, otroci zaposlenih na britanskem veleposlaništvu in otroci Britancev, ki živijo v Sloveniji.

Britanska kraljica Elizabeta II. je februarja 2019 v Buckinghamski palači sprejela tudi predsednika Boruta Pahorja. Kot so takrat sporočili iz urada predsednika, je bila kraljica izjemno ljubezniva in osupljivo osredotočena na pogovor, pogovor pa je bil daljši od načrtovanega.

Pahor je po srečanju s kraljico poudaril, da sta ga presenetili kraljičina informiranost in njena presoja, kakšne možnosti so danes za sožitje v tem nemirnem stoletju.

Takratni princ Charles se je s pletno odpeljal na Blejski otok. Foto: BoBo
Takratni princ Charles se je s pletno odpeljal na Blejski otok. Foto: BoBo

Charles obiskal ekološko kmetijo

Njen sin, takratni princ Charles, pa je na dvodnevni obisk v Slovenijo prispel novembra leta 1998. Takratni predsednik republike Milan Kučan mu je na Brdu pri Kranju priredil slavnostno večerjo. V zdravici je predsednik valižanskega princa pozdravil kot prijatelja in filantropa, ki mu ni vseeno za prihodnost planeta. Britanski prestolonaslednik se je gostitelju zahvalil za čudovit izlet po Sloveniji, predvsem v hribih, ki so mu še posebej pri srcu, in dejal, da je med kratkim obiskom dejansko spoznal, da je Slovenija ''ena najbolje varovanih skrivnosti v Evropi''.

Pred odhodom k slapu Peričnik sta dobila v dar palici za lažjo hojo. Foto: BoBo
Pred odhodom k slapu Peričnik sta dobila v dar palici za lažjo hojo. Foto: BoBo

Pred večerjo je Kučan takratnega princa obdaroval z velikim čebelnjakom z desetimi poslikanimi panjskimi končnicami. Charles se je zahvalil za čebelnjak, ki je po njegovih besedah "velik kot hiša", in dodal, da "bo po vrnitvi moral na tečaj slovenskega čebelarstva". Predsednik Kučan pa je od princa dobil v dar posebno uro z ornamenti, t. i. carriage clock. Ogledal si je tudi Bled in kot vnet zagovornik ekološkega kmetovanja v dolini Radovne obiskal kmetiji, na katerih se ukvarjajo z biološko predelavo hrane.

Princ Charles, ki je zdaj postal kralj Karel III., se je srečal tudi z najstarejšim še živečim olimpionikom Leonom Štukljem. "Srečal sem človeka, ki je še enkrat starejši od mene, obenem pa še enkrat bolj čil," se je po srečanju s Štukljem pošalil princ Charles. Slovesne večerje na gradu Brdo se je udeležilo približno 50 slovenskih uglednih kulturnikov, znanstvenikov, gospodarstvenikov in politikov, zaslužnih za tesno sodelovanje med Slovenijo in Veliko Britanijo.

Princ Andrew na energetski konferenci

Že pred Charlesom, septembra leta 2007, je bil na dvodnevnem obisku v Sloveniji tudi kraljičin tretji otrok, princ Andrew. Poleg pogovorov o dvostranskem sodelovanju in problematiki Zahodnega Balkana se je visoki gost udeležil tudi odprtja konference programa izobraževanja na področju energetike za jugovzhodno Evropo, ki je potekal na gradu Jable, nato pa je obiskal še srednjo šolo v Domžalah. Princa Andrewa je sicer kraljica pred časom umaknila z vseh kraljevskih obveznosti, saj je vpleten v pedofilski škandal z nekdanjim ameriškim poslovnežem Jeffreyjem Epsteinom.

Edvard v Gornjem Suhorju pri Vinici. Foto: BoBo/Borut Živulović
Edvard v Gornjem Suhorju pri Vinici. Foto: BoBo/Borut Živulović

Princ Edward zaznamoval dan slovensko-britanskega prijateljstva

Še en član britanske kraljeve družine, ki je prišel v Slovenijo, pa je bil maja leta 2019 kraljičin najmlajši sin, princ Edward, ki je v Gornjem Suhorju pri Vinici s takratnim predsednikom Borutom Pahorjem zaznamoval prvi dan slovensko-britanskega prijateljstva. To je bil sicer Edwardov drugi obisk Slovenije. Pahor in njegov gost sta ob robu dogodka položila venca pred spominsko ploščo zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI. Zrušeni bombnik je sodeloval pri napadu britanskih in ameriških bombnikov na letališča, železniška križišča in tovarne v Gradcu v Avstriji na velikonočno soboto leta 1945.

Nato je princa Edwarda na večerji gostil takratni zunanji minister Miro Cerar. Sogovornika sta v pogovoru potrdila, da sta državi posebno od vstopa Slovenije v Evropsko unijo in zvezo Nato leta 2004 oblikovali odlično dvostransko sodelovanje tako na evropski ravni kot v okviru zavezništva.

Prvič se je princ Edward v Sloveniji mudil leta 2010 v družbi žene Sophie. Grof in grofica Wesseška sta se srečala s takratnim političnim vrhom – s predsednico vlade Alenko Bratušek in predsednikom države Borutom Pahorjem, sprejel ju je tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Princesa Anne v Sloveniji kot predsednica sklada Rešite otroke

Še četrti otrok pokojne kraljice Elizabete II., princesa Anne, pa je Slovenijo obiskala prva, leta 1996. Na dvodnevnem obisku jo je sprejel takratni predsednik republike Milan Kučan. Anne je v Slovenijo povabilo slovensko Društvo za razvijanje preventivnega in prostovoljnega dela, ki je že leta 1993 navezalo prve stike z britanskim skladom Rešite otroke. Obiskala je več nevladnih organizacij in se srečala s skupino begunskih otrok ter se pogovarjala s predstavniki Romov, živečih v Sloveniji.