Prejšnja najdaljša potica na svetu je bila dolga 350 metrov. Foto: Koroške novice
Prejšnja najdaljša potica na svetu je bila dolga 350 metrov. Foto: Koroške novice

Koroški medgeneracijski center, ki danes praznuje sedmo obletnico delovanja, je želel rekord postavljati s "slovensko potico". A ker je bila ta nedavno zaščitena na ravni EU-ja, zanjo pa je določeno, da je spečena v potičniku in je torej okrogla z luknjo v sredini, je doseganje dolžinskega rekorda s slovensko potico nekoliko težje.

Od Guinnessove knjige rekordov so nato dobili odobritev, da lahko kandidirajo s "potico" (angleško nut roll), pri čemer so jim v Londonu določili osnovne sestavine, to so moka, jajca, sladkor, mleko, kvas in nadev. Korošci so zaprosili še za nekaj dodatnih sestavin in za nadev izbrali orehe in rum.

14 dni intenzivnih priprav

Strokovna delavka v Koroškem medgeneracijskem centru Darja Krevzelj je povedala, da čeprav so najprej mislili, da bodo rekord šele postavljali, so jim iz Guinnessa sporočili, da ta že obstaja. "Guinness nas je opozoril, da je trenutni rekord 350 metrov. Tako da smo naskakovali 370 metrov," je povedala Darja Krevzelj.

Sorodna novica "Prava potica je tista, ki v nas prebudi spomin na otroštvo"

"Mogoče na prvi pogled ni videti toliko dela. Ampak v ozadju je skritih 14 dni intenzivnih priprav. Sem spada veliko dokumentacije, da smo sploh lahko začeli postavljati pot, na kateri bo danes stala naša potica rekorderka," je v izjavi novinarjem pretekle dni opisala Krevzljeva.
Pri izvedbi dogodka so morali organizatorji upoštevati več pravil Guinnessove knjige rekordov, hkrati pa so napovedali, da bo ulično dogajanje v skladu z omejitvenimi ukrepi ob epidemiji.

Strokovna vodja Koroškega medgeneracijskega centra Marjana Kamnika pretekle dni opisuje kot naporne. "Že od petka je aktivnih 80 prostovoljcev. Od takrat, ko smo začeli prebirati orehe, jih prekuhavati, sušiti in mleti. Včeraj pa smo končali peko na vseh sedmih lokacijah, tako da je zdaj potica pripravljena, da jo namestimo, izmerimo in – upam – razglasimo vpis v Guinnessovo knjigo rekordov," je povedala.

Dolga, daljša, najdaljša potica. Foto: Koroške novice
Dolga, daljša, najdaljša potica. Foto: Koroške novice

Merjenje potice rekorderke je opravil geodet Andrej Merkač, ki je slovesno dejal, da je potica dolga natančno 370,02 metra, kot priči pa sta bila določena častni občan občine in odbojkar Adi Urnaut ter ravnateljica Srednje šole Ravne Ivanka Stopar.

386 kg moke, 232 kg orehov, 35 kock kvasa ...

Merkač je meritev opravil s klasično terestrično metodo. "Izhajali smo iz prej določenih točk, ki smo jih že prej pripravili z merskim orodjem GPS," je povedal. Po poročanju portala Koroške novice je potica torej dolga več kot 370 metrov, zanjo pa so porabili 386 kg moke, 232 kg orehov, 386 kock kvasa, 772 jajc, 348 litrov mleka, 33 l ruma in 43 kg masla.

Potico so po položitvi temeljnega kamna za načrtovani Center starejših KO-RA, na kateri je sodeloval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, razdelili med vrtce, šole in domove za starejše, polovico pa občanom za simbolični prispevek.

Vso zbrano dokumentacijo bodo Korošci zdaj zbrali in poslali v London, nato pa imajo pri Guinnessovi knjigi rekordov 12 tednov časa, da sporočijo, ali je bilo vse skladu s pravili, ki so jih postavili in če je postavljen nov rekord, je še povedala Darja Krevzelj.