Slavje povsod. Foto: EPA
Slavje povsod. Foto: EPA

Argentinci 8. decembra praznujejo praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, ker je letos temu dnevu sledil petek, pa so imeli kar dva dni dela prost dan. Praznik, ki so ga pospremile nenavadno visoke temperature, pa je bil še bolj poseben – Argentina se je na svetovnem prvenstvu v nogometu, ki trenutno poteka v Katarju, v četrtfinalu merila z Nizozemsko.

V navijaškem duhu so se tako argentinski nogometni navdušenci v znak podpore svoji ekipi, ki jo vodi Lionel Messi, zbrali v hišah, barih in na javnih trgih ter spremljali tekmo. Tako so bili priča dolgotrajnemu in napetemu boju na nogometni zelenici, po katerem pa so slavili prav njihovi izbranci.

Tudi polne tribune argentinskih navijačev v Katarju so bile vzhičene po veliki zmagi. Foto: EPA
Tudi polne tribune argentinskih navijačev v Katarju so bile vzhičene po veliki zmagi. Foto: EPA

V Argentincih, ki so bili na trnih, je tako tesnobo zamenjalo veselje, saj je njihovo ekipo izjemno tesna zmaga poslala v polfinale tekmovanja – po streljanju enajstmetrovk, je bila Nizozemska premagana s 4:3. "To je noro, prisežem, nisem mogel več zdržati," je rekel eden izmed približno 30.000 navijačev, ki so se zbrali na trgu v soseski Palerma v argentinski prestolnici Buenos Aires in tekmo spremljali na velikanskem zaslonu.

"Na tekmi se je zgodilo vse. Bil sem vesel, živčen, a vedno sem navijal za ekipo," je povedal drug gledalec v Palermu, kjer so navijači vihteli zastave s podobo Messija in Diega Maradone. "Trpeli smo, a smo zmagali," je povzel še en zadovoljen Argentinec.

Argentinci še vedno upajo, da bodo njihovi nogometni predstavniki zmagali že na tretjem svetovnem prvenstvu – lovoriko so osvojili leta 1978 v Argentini in leta 1986 v Mehiki, kjer jih je vodil pokojni Maradona.

V torek Argentino v polfinalu čaka Hrvaška, ki je premagala Brazilijo.