Razstavljeni izdelki so označeni tudi s podatkom o znižani količini CO2 v ozračju. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.
Razstavljeni izdelki so označeni tudi s podatkom o znižani količini CO2 v ozračju. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

V ljubljanskem Cankarjevem domu si je tudi letos mogoče ogledati razstavo Čar lesa. Njen namen je vzbuditi pozitivno zanimanje za les, ki je največje naravno bogastvo Slovenije, in predstaviti široko paleto možnosti njegove rabe. Prav tako je cilj spodbuditi domačo lesno industrijo in poudariti dejstvo, da predelava lesa in uporaba lesenih izdelkov zmanjšujeta izpust toplogrednih plinov.

Tudi na letošnji razstavi sodelujejo podjetja in posamezniki, ki se na kakršen koli način ukvarjajo z lesom. Ker je letošnja razstava že 12. zapovrstjo, naj bi bilo to po mnenju gospodarskega ministra Zdravka Počivalška dokaz, da je Slovenija "resnično zelena, ustvarjalna in pametna". Ob odprtju je poudaril tudi, da so les in leseni izdelki več kot miza in klop, saj omogočajo nova delovna mesta in boljši življenjski standard.

Les je več kot le miza in klop. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.
Les je več kot le miza in klop. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

Spomnil je tudi na to, da so v zadnjih letih izdatno financirali projekte v lesnopredelovalni industriji, s spremembami zelenega javnega naročanja pa spodbujajo tudi trajnostno zeleno gradnjo. Cilj je sicer, da bi bilo v vseh javnih stavbah vsaj 30 odstotkov lesa.

Les pomemben v boju proti podnebnim spremembam

Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

Ker les skladišči ogljikov dioksid, lahko močno prispeva k normalizaciji podnebja in blažitvi podnebnih sprememb. Tako je za Slovenijo pomemben tudi pri prehodu na podnebno nevtralno gospodarstvo. "Raba lesa je eden od kamenčkov, s katerim lahko prispevamo k omilitvi okoljskih težav in k trajnostnemu napredku družbe," je na odprtju povedal profesor na oddelku za lesarstvo ljubljanske biotehniške fakultete Marko Petrič. S pridelanim lesom v Sloveniji namreč količino izpustov ogljikovega dioksida v ozračje zmanjšamo za 12 milijonov ton, je še dodal generalni direktor direktorata za lesarstvo na gospodarskem ministrstvu Danilo Anton Ranc.

Franc Pohleven, ki je med organizatorji razstave, je opozoril tudi na izjemen upad toplogrednih plinov ob omejitvi gospodarstva na svetovni ravni zaradi pandemije novega koronavirusa. "Žalosti me to, da je normalizacijo podnebja povzročil tako primitiven organizem, kot je virus, in da tega ne more s svojim inteligentnim ravnanjem storiti bitje, kot je človek. Inteligenca je zelo relativna stvar. Vseeno upam, da bo zmagal razum in da se bomo resnično začeli boriti proti podnebnim spremembam," je poudaril in dodal, da bi nam lesnopredelovalna industrija omogočala ohranjanje nizke ravni toplogrednih plinov.

Razstava Čar lesa bo v Cankarjevem domu odprta do 8. septembra, nato pa bo potovala tudi v druga slovenska mesta.